Vukosavljević potpisao prvi pravni akt o digitalizaciji

Prvi pravni akt kojim se reguliše proces digitalizacije u oblasti kulture potpisao je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u prostorijama Ministarstva.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.10.2017.

15:26

Vukosavljević potpisao prvi pravni akt o digitalizaciji
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Potpisivanju akta kojim se reguliše proces digitalizacije osim Vukosavljevića prisustvovali su i načelnik odeljenja za održavanje i razvoj računarsko-informatičkog sistema Narodne biblioteke Srbije Miroljub Stojanović i pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković.

Ministar Vukosavljević je napomenuo da je reč u usvajanju pravilnika o digitalizaciji bibliotečke građe i izvora.

"Ministarstvo kulture i informisanja je u oktobru prošle godine osnovalo sektor za digitalizaciju kulturnog nasleđa i time su stvoreni prvi formalni preduslovi da se strateški pristupi ovom značajnom procesu na način koji bi bio organizaciono i stručno utemeljen i strateški koncipiran", kazao je Vukosavljević.

On je istakao da digitalna transformacija ustanova kulture predstavlja novi savremeni način njihovog poslovanja.

"To je specijalni okvir za predstavljanje na adekvatan i savremen način naše kulturne baštine u svetu. Ministarstvo kultrure je potpisalo sporazume sa ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Telekomom, Majkrosoftom i Kancelarija za IT i E upravu. To su naši pouzdani partneri bez čije podrške ne bi postigli dobre rezultate", kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture i SANU napravili su mešovito odbor koji se takođe bavi strateškim pitanjima iz oblasti digitalizacije.

"Izuzetna saradnja našeg ministarstva i SANU, daje garanciju da će se proces digitalizacije sprovoditi na jedan osmišljen način. U cezi sa današnjim sporazumom Ministarstvo kulture i informisanja je formiralo radnu grupu koja je radila nekoliko meseci na izradi ovog pravnog akta koji danas potpisujemo. Nakon objavljivanja u Službenom glasniku taj akt će stupiti na snagu", rekao je ministar.

On je istakao da je reč o prvom pravnom aktu iz oblasti kulture koji reguliše koji uređuje proces digitalizacije čime Ministarstvo kulture i informisanja ostvaruje strateške ciljeve Vlade Srbije.

"Postojeća zakonska akata nisu upšte ili nisu u dovoljnoj meri regulisala digitalizaciju tako da ovaj pravni akt predstavlja atomsko jezgro buduće legislative koja će ovaj proces dovoditi u red. Na nama je da intezivno pronalazimo načine da se ovo polje uredi u slladu sa našim postojećim propisima. Istovremeno važno nam je da sve to harmonizujemo sa propisima Evropske unije. Radićemo i na usvajanju zakona o arhivima koje će pratiti podzakonski akti", kazao je Vukosavljević.

Ministar se zahvalio radnoj grupi koju je činilo osam predstavnika.

Šest predstavnika je bilo iz biblioteka, a ministarstvo kulture su predstavljala dva člana radne Radne grupe.

Dejan Masliković je napomenuo da je grupa stručnjaka iz ministarstva i biblioteka posle nekoliko meseci rada uspela da kreira jedan dokument koji je je u ovoj fazi zadovoljavajućeg karaktera i koji pokriva sve potrebe koje iziskuje proces digitalizacije u bibliotekama u Srbiji.

"Ovaj dokument usvaja ministar kulture, a ne Vlada ili Skupština i kao takav je podložan promenama. Digitalizacija je dinamičan proces koji ima svoj početak eli ne i kraj. Očekujemo da će se ovaj dokument u budućnosti menjati u odnosu na zahteve struke i potrebe korisnika biblioteka i bibliotečkih fondova", kazao je Masliković.

Prema njegovim rečima, digitalizacija ima posledice na svakodnevni život svih građana korisnika biblioteka.

"Cilj ministarstva kulture jeste da intezivnim radom i ubrzavanjem procesa digitalizacije u ustanovama kulture. Namera nam je da kompletno kulturno nasleđe u ustanovama kulture i privatnim kolekcijama, kao i savremeno stvaralaštvo približimo građanima. Naročito madim naraštajima koje treba aktivirati i privoleti da više posećuju ustanove kulture", kazao je Masliković.

On je napomenuo da će u rekonstruisanim muzejima u Beogradu biti posvećena pažnja interaktivnim sadržajima.

"To će biti predmet budućih pravilnika na kojima ministarstvo kulture radi", kazao je Malsimović.

Miroljub Stojanović ja kazao da je digitalizacija neminovnost u svim sferama života, naročito u ustavama kulture.

"Digitalizacija predstavlja vid zaštite kulturnih dobara. Naša biblioteka je počela proces digitalizacije još 2004. godine. Kasnije su mnoge biblioteke po Srbije sledile taj naš naum. Narodna biblioteka Srbije se do sada u procesu digitalizacija vodila uputstvima evropskih zemalja. Usvajanjem ovog dokumenta reguliše se digitalizacija fondova biblioteka i on će biti od velike pomoći ustanovama koje započinju proces digitalizacije", napomenuo je Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: