Nagrade ULUPUDS-a za Gajića i Krtolicu

Žiri Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) dodelio je danas tradicionalne nagrade na Sajmu knjiga u Beogradu, nakon što je pregledao i pročitao oko stotinu novih naslova.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nagrada za ilustratora dodeljena je Aleksi Gajiću, koji je zajedno sa Urošem Petrovićem stvorio neverovatnu "Priču o Jangu", saopšteno je iz izdavačke kuće Laguna.

Kako je navedeno, taj grafički roman je istinita priča o tome kako je francuski buldog uticao na životni put jednog pisca.

"Želeli smo da nagradimo Aleksu kao ilustratora – umetnika koji godinama postavlјa nove standarde u struci, ispituje neistražene teritorije dok istovremeno nikada ne propušta priliku da nas očara bravurarama svog likovnog talenta", naveo je žiri.

Plaketu za dečju ilustraciju dobio je Dušan Krtolica za "Enciklopediji praistorijskih životinja", takođe u izdanju Lagune.

"Dušan je čudo od deteta čiji talenat i umeće nikog nije ostavio ravnodušnim i već su ga učinili svetski poznatim. Nјegova ogromna lјubav prema praistoriji i slikanju ima neverovatnu širinu, koju je autor, kao četrnaestogodišnjak, natprosečno pretvorio u pravu pravcatu encikopediju od 175 strana, gotovo potpuno ispunjenu originalnim crtežima", istakao je žiri.

Aktuelno

Seka Sablić o Vajnstinu: "Bilo je toga još kod partizanskih režisera"

Iako je odigrala brojne filmske i pozorišne uloge, Seku Sablić pamte i po sceni snimanja filma u Šijanovim „Maratoncima" u kojoj je u jezeru plivala gola. Povodom aktuelne holivudske afere „Vajnstin" koju svetski mediji nazivaju „hororom", ali i sve češće golotinje u filmskoj i televizijskoj produkciji, Seka Sablić odgovara da nema ništa protiv nje - samo onda kada se ne zloupotrebljava.

Aktuelno ponedeljak 30.10. 09:30 Komentara: 16

Laibach: Severna Koreja je problem koji nikako ne sme da se reši

"Milošević je bio diktator samo onoliko koliko je bio diktator veliki Čarli Čaplin u istoimenom filmu, ali bez njegovog humora i humanističke političke vizije. On je zapravo bio još jedna žrtva u procesu dezintegracije Jugoslavije, bezuspešno pokušavajući navući na sebe Titove čizme", ispričao je Ivan Novak član benda Lajbah pred beogradsku premijeru filma o njihovom gostovanju u Severnoj Koreji.

Aktuelno subota 28.10. 17:40 Komentara: 62
strana 1 od 28 idi na stranu