Bjelogrlić: "Senke nad Balkanom" imaju sve što današnju publiku zanima

Dok smo stvarali seriju bili su mi zanimljivi svi ti istorijski događaji i ličnosti o kojima mi jako malo znamo, a pretpostavljam da mnogi ljudi ne znaju ništa, kazao je Tanjugu Dragan Bjelogrlić reditelj televizijske serije "Senke nad Balkanom" čija je prva epizoda večeras prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Bjelogrlić je naglasio da su upravo ti istorijski događaji u velikoj meri odredili sudbinu 20. veka.

"Tretirali smo u seriji period između dva svetska rata na drugačiji načina nego što je to praksa bila do sada, bilo u dramskom programu ili u filmovima. Naša serija je zapravo triler koji traži aktivno gledanje. Nije lako gledati "Senke nad Balkanom" i istovremeno kuckati poruke. Takav sadržaj serije iziskivao je od svih nas koji smo je stvarali veliku preciznost i koncentraciju", kazao je Bjelogrlić.

On je napomenuo da je serija još uvek u fazi montaže.

"Ne mogu da kažem da sam preveliki optimista niti da očekujem ogroman uspeh, ali sam jako blizu da kažem da sam uspeo u onome što sam hteo kada sam ušao u projekat 'Senke nad Balkanom'".

Ideja da nekoliko reditelja režira epizode televizijske serije, po Bjelogrlićevim rečima predstavlja standard za takve formate u svetu.

"Bitna je čvrsta kreativna postavka, a svaki reditelj sledeći tu postavku daje svoj mali pečat seriji. To se prvi put radi kod nas i trebalo nam je malo vremena da se uigramo. Verujem da će naša ideja o seriji i sama realizacija tog tv formata da se poklopi sa ukusom gledalaca. Verujem da serija ima sve ono što savremenu publiku danas zanima", kazao je Bjelogrlić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prva epizoda televizijske serije "Senke nad Balkanom" premijerno će biti emitovana u nedelju 22. oktobra u 20 časova na prvom programu Radio-televizije Srbije, kao i na još pet nacionalnih televizija u regionu i u Ruskoj federaciji.

Pored Bjelogrlića koji igra glavnu ulogu, u "Senkama nad Balkanom" gledaoci će gledati i Andriju Kuzmanovića, Gordana Kičića, Žarka Lauševića, Mariju Bergam…

Međunarodnu glunačku ekipu čine poslavljeni ruski glumci Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov; kao i ovdašnjoj publici dobro poznati glumci iz regiona Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

Scenario za ovu seriju su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić. Muziku je i ovog puta uradio Magnifico. Kostimograf je Boris Čakširan, a produkcija je RTS i Cobra film.

Aktuelno

Paolo Sorentino: Svi moji filmovi su neka vrsta greške

Italijanski reditelj Paolo Sorentino održao je na festivalu "Kustendorf" radionicu za studente i mlade autore koji su imali mnogo pitanja za slavnog autora o njegovoj poetici, pisanju, vizelnom aspektu filmova "Velika lepota ", "Mladost ", "Div", "Posledice ljubavi ", ali i reakcijama na seriju "Mladi papa" i zašto se režiseri danas okreću serijama.

Aktuelno sreda 17.01. 13:48 Komentara: 0

Premijera Šostakovičeve simfonije u Srbiji

Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal prvi put u svojoj istoriji izvode ogromnu Šostakovičevu IV simfoniju, što je ujedno i premijera ovog dela na domaćoj sceni, u petak 19. januara (Kolarac, 20h). Koncert otvara prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, koji nastupa kao solista pred svojim orkestrom u izvođenju Bokerinijeve kompozicije.

Aktuelno sreda 17.01. 13:10 Komentara: 0

UC Talija slavi 20 godina: Kad igra postane život, a društvo porodica

Umetnički centar Talija će 28. januara u 18h u Sava centru održati veliki koncert kojim će obeležiti dvadeset godina postojanja, ali ujedno i pokazati zašto se razlikuju od ostalih. Činjenica da bivši članovi dolaze iz inostranstva samo kako bi učestvovali u koncertu govori dovoljno o atmosferi koja u Taliji vlada. Karte na blagajni Sava centra su rasprodate, ali srećom ostao je još mali broj koji se može kupiti u prostorijama vrtića “Biser” u Omladinskih brigada 106 na Novom Beogradu, utorkom i četvrtkom od 19 do 22h.

Aktuelno sreda 17.01. 09:15 Komentara: 5

Japanci i te kako slušaju i shvataju balkansku muziku

Članovi japanske muzičke grupe "JapaLkan", poznate po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, održaće prvi koncert u Beogradu pod nazivom "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji" 19. januara 2018. godine, u 19 časova, u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić". Pitate se kako su uopšte saznali za srpsku muziku?

Aktuelno utorak 16.01. 12:45 Komentara: 8
strana 1 od 88 idi na stranu