Margaret Atvud dobila nagradu za književnost "Franc Kafka"

Kanadska književnica Margaret Atvud dobila je u Pragu međunarodnu nagradu "Franc Kafka" za književnost.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

21:23

Margaret Atvud dobila nagradu za književnost
Foto: Getty

Međunarodni žiri je u maju dodelio Atvudovoj godišnju književnu nagradu, koja joj je svečano uručena u Društvu Franc Kafka u Pragu. Njoj je uručena mala Kafkina statua, češkog umetnika Jaroslava Rona, i ček na 10.000 dolara, preneo je AP.

Nagrada se dodeljuje autorima čija dela od izuzetne umetničke vrednosti privlače čitaoce bez obzira na njihovo poreklo, nacionalnost i kulturu.

Atvudova je napisala više od 40 romana, pesama i eseja. Njena najpoznatija dela su "Skuškinjina priča", po kojoj je snimljena istoimena serija, "Mačje oko" i "Slepi ubica", za koji je 2000. godine dobila Bukerovu nagradu.

Ona je 17. dobitnica nagrade. Među ranijim dobitnicima nagrade "Franc Kafka" su američki pisac Filip Rot, Britanac Harold Pinter, Japanac Haruki Murakami i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: