Margaret Atvud dobila nagradu za književnost "Franc Kafka"

Kanadska književnica Margaret Atvud dobila je u Pragu međunarodnu nagradu "Franc Kafka" za književnost.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Međunarodni žiri je u maju dodelio Atvudovoj godišnju književnu nagradu, koja joj je svečano uručena u Društvu Franc Kafka u Pragu. Njoj je uručena mala Kafkina statua, češkog umetnika Jaroslava Rona, i ček na 10.000 dolara, preneo je AP.

Nagrada se dodeljuje autorima čija dela od izuzetne umetničke vrednosti privlače čitaoce bez obzira na njihovo poreklo, nacionalnost i kulturu.

Atvudova je napisala više od 40 romana, pesama i eseja. Njena najpoznatija dela su "Skuškinjina priča", po kojoj je snimljena istoimena serija, "Mačje oko" i "Slepi ubica", za koji je 2000. godine dobila Bukerovu nagradu.

Ona je 17. dobitnica nagrade. Među ranijim dobitnicima nagrade "Franc Kafka" su američki pisac Filip Rot, Britanac Harold Pinter, Japanac Haruki Murakami i drugi.

Aktuelno

Seka Sablić o Vajnstinu: "Bilo je toga još kod partizanskih režisera"

Iako je odigrala brojne filmske i pozorišne uloge, Seku Sablić pamte i po sceni snimanja filma u Šijanovim „Maratoncima" u kojoj je u jezeru plivala gola. Povodom aktuelne holivudske afere „Vajnstin" koju svetski mediji nazivaju „hororom", ali i sve češće golotinje u filmskoj i televizijskoj produkciji, Seka Sablić odgovara da nema ništa protiv nje - samo onda kada se ne zloupotrebljava.

Aktuelno ponedeljak 30.10. 09:30 Komentara: 16

Laibach: Severna Koreja je problem koji nikako ne sme da se reši

"Milošević je bio diktator samo onoliko koliko je bio diktator veliki Čarli Čaplin u istoimenom filmu, ali bez njegovog humora i humanističke političke vizije. On je zapravo bio još jedna žrtva u procesu dezintegracije Jugoslavije, bezuspešno pokušavajući navući na sebe Titove čizme", ispričao je Ivan Novak član benda Lajbah pred beogradsku premijeru filma o njihovom gostovanju u Severnoj Koreji.

Aktuelno subota 28.10. 17:40 Komentara: 62
strana 1 od 28 idi na stranu