Otvoren 49. BEMUS: Glinka pred beogradskom publikom

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49. po redu, svečano su počele večeras u Kolarčevom narodnom univerzitetu, a otvorio ih je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i čuveni ruski hor "Glinka" iz Sankt Peterburga.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.10.2017.

21:15

Otvoren 49. BEMUS: Glinka pred beogradskom publikom
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

"Muzika zaustavlja vreme", rekao je Vukosavljević na početku svog obraćanja citirajući Ivu Andrića, koji je, kako kaže, muziku smatrao "višom od svih drugih umetnosti".

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovoj tradicionalnoj manifestaciji i što je Beograd, kako kaže, "sigurno mesto za umetnike koji Beograđanima pružaju zadovoljstvo".

Muzika je univerzalan jezik, kaže ministar kulture, univerzalniji od jezika matematike koji precizno objašnjava prirodne pojave, jer jezik muzike "vodi u transcendentna stanja i otkrivanje drugih dimenzija".

Svakog oktobra, istakao je, Beograd postaje prestonica umetničke muzike baš kako je to bio i proteklih četrdesetak godina kada su na BEMUS dolazili najpoznatiji izvođači svetske muzike.

Vukosavljević je rekao i da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve moguće napore, zajedno sa Ministarstvom prosvete da Srbija izdvoji novac za izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

"To je naša obaveza i naša dužnost jer ta ustanova gaji naše najbolje muzičke umetnike", smatra ministar kulture.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
Zbog velikog interesovanja publike, ruski hor "Glinka" zakazao je i drugi koncert u Beogradu, 12. oktobra u Crkvi Svetog Marka.

Istorija čuvenog ruskog hora proteže se 500 godina unazad.

Osnovao ga je 1479. godine car Ivan II kao Carsko pevačko sveštenstvo.

Godine 1703. hor je preimenovan u Dvorski hor i učestvovao je u svečanostima održanim povodom osnivanja Sankt Peterburga.

"Glinka", violinisti Jožef Žiga i Dejan Mlađenović, pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Ria, gitarista Edin Karamazov, Simfonijski orkestar RTS, obeležiće ovogodišnje izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti, koje će trajati do 20. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: