Predstavljen "Film u nastavi: priručnik za studente buduće nastavnike"

Juče je, na Svetski dan nastavnika - 5. oktobra 2017. godine, u sali Kulturnog centra Reks održano predstavljanje publikacije Film u nastavi: priručnik za studente – buduće nastavnike koji je objavljen u izdanju Fonda B92 u okviru pograma Slobodna zona Junior, u partnerstvu sa organizacijom Čovek u nevolji i Centrom za obrazovanje nastavnika (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu).

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

12:58

Predstavljen

Objavljena publikacije je dopunjeno i izmenjeno izdanje priručnika „Dokumentarni film u nastavi“ koji je izdat u Češkoj Republici 2015. godine kao deo programa Jedan svet u školama organizacije Čovek u nevolji.

Izdanje priručnika koje je prezentovano nastalo je tokom realizacije predmeta Film u nastavi školske 2016/2017. godine na master programu namenjenom obrazovanju nastavnika i programu celoživotnog učenja Obrazovanje nastavnika predmetne nastave na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
O publikaciji su ovom prilikom govorili predstavnici priređivačkog tima srpskog izdanja priručnika, profesori Filozofskog fakulteta - prof. dr Dragan Popadić i prof. dr Vera Rajović, zatim dva gosta predavača na predmetu Film u nastavi - Vladimir Perović, reditelj i vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju i Melita Ranđelović, koautorka dva programa Slobodne zone Junior za stručno usavršavanje nastavnika, kao i Alžbjeta Stropnjicka, rukovoditeljka organizacije Čovek u nevolji za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i Olivera Ranđić, koordinatorka programa Slobodna zona Junior.

Gđa Olivera Ranđić je istakla da se nakon skoro dvanaestogodišnjeg rada Slobodne zone Junior u osnovnim i srednjim školama, izdavanjem ovog priručnika, metodika upotrebe filma kao nastavnog sredstva uvodi i u visokoškolsko obrazovanje u Srbiji.
Predstavnica organizacije Čovek u nevolji Alžbjeta Stropnjicka predstavila je ukratko projekat Uvođenje novih pristupa u građanskom obrazovanju u okviru koga je prošle školske godine realizovan predmet i priručnik Film u nastavi.

Prof. dr Dragan Popadić osvrnuo se na značaj primene filma u nastavi i istakao važnost razvoja analitičnosti i kritičkog mišljenja kod dece i mladih, dok je prof. dr Vera Rajović predstavila ukratko koncept predmeta i priručnika, te izmene i dopune koje su nastale u odnosu na češko izdanje.

U razgovoru sa zainteresovanim posetiocima pokrenute su i teme razumevanja pojmova medijske pismenosti, filmske kulture i filmske pismenosti.

Elektronsku verziju priručnika Film u nastavi: priručnik za studente – buduće nastavnike možete preuzeti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: