Srpski film u fokusu festivala u Nionu

Srpski film biće u središtu sekcije Fokus prestižnog Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održava u švajcarskom gradu Nionu od 13. do18. aprila 2018, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: screenshot
foto: screenshot

Fokus Srbija će, u partnerstvu sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, akcentovati visoki kvalitet srpskih dokumentarnih filmova.

Partner festivala u ovom programu je Filmski centar Srbije.

Petnaestak savremenih srpskih dokumentarnih ostvarenja biće prikazano tokom 49. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Nionu.

Uz to, srpski producenti i reditelji predstaviće pet filmova koji su i dalje u fazi razvoja. Projekat koji najviše obećava biće ovenčan nagradom Prix visions sud est, koja sa sobom donosi i novčani iznos od 10 hiljada švajcarskih franaka.

U Nionu su u planu brojna okupljanja kojima će prisustvovati srpski reditelji, producenti, filmske institucije, razgovori, proučavanje konkretnih slučajeva i projekata, a sve sa ciljem da se što podrobnije istraži srpski filmski prostor tokom poslednjih deset godina, kao i trenutne koprodukcione mogućnosti i situacija u vezi sa finansiranjem filmova.

Treba dodati i to da će srpski dokumentarni projekti koji budu bili prijavljeni bilo za program Focus Serbia, bilo za program La Fabrique Cinéma de l'Institut français, biti procenjivani i razmatrani od strane oba programa i mogu biti odabrani za oba programa.

Sve to sa ciljem da novi projekti dobiju priliku da budu predstavljeni kako na festivalu Visions du Réel u Nionu, tako i u okviru programa La Fabrique Cinéma de l'Institut franse koji je već tradicionalno deo Kanskog filmskog festivala.

Aktuelno

Gorčin Stojanović: Izgleda da od kancera umire sve neki dobar svet

"Usuđujem se da tvrdim da je taj trenutak na komemoraciji Nebojši Glogovcu u JDP-u jedan od ključnih, možda čak i prelomnih trenutaka za nešto što je šire od pozorišta, pa i kulture. To što se tamo tada desilo nije samo razmena ljubavne i ljudske energije koju nam je Gloša na neki način ostavio u amanet. Te dvadesetominutne ovacije, kolektivni jecaji, uzdasi, to se desilo podno velike Nebojšine fotografije, posle monologa 'Biti ili ne biti' iz Hamleta. Tih hiljadu ljudi doživelo je katarzu. Na neki način nas je Glogi dodirnuo", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnik reditelj Gorčin Stojanović.

Aktuelno četvrtak 22.02. 14:55 Komentara: 9

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Aktuelno četvrtak 22.02. 11:15 Komentara: 32

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 1

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu