Fakultetu muzičke umetnosti 200.000 evra za opstanak?

Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta na 49. Bemusu i verujem da je to veoma dragoceno za našu kulturu, kazao je Tanjugu Svetislav Božić, umetnički direktor Bemusa, koji će se od 11. do 20. oktobra održati u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šta nas očekuje na ovogodišnjem Bemusu?

Božić je naglasio da je Bemus sabirni centar za darovite studente muzičke umetnosti i raduje se što će publika festivala imati prilike da čuje talentovane mlade muzičare.

"Treba odvojiti 200.000 evra za Fakultet muzičkih umetnosti kako bi uprava ove obrazovne institucije kupila 10 klavira za studente. Na fakultetu sada postoji samo jedan i po klavir koji je naštimovan. Fakultetu muzičke umetnosti, osim klavira, potrebna je i dvorana kako bi studenti imali pristojne uslove za rad", kazao je akademik Božić.

On je dodao da treba preusmeriti predizborne političke razgovore na samo biće umetnosti.

"Nemam ništa protiv nove koncertne dvorane u gradu. Ni ja ni festival koji zastupam. sa druge strane mrtvi zidovi ne znače ništa. Treba ulagati u mlade ljude koji će svirati, izaći iz provincije i doći u taj famozni krug dvojke i pokazati svoj raskošni talenat. Fakultet muzičkih umetnosti nestaje, jer je zgrada u lošem stanju a instrumenti gotovo uništeni", kazao je Božić i dodao da umetnost ne sme da propada zbog nemara i nedostatka adekvatnih sredstava.

Prema njegovim rečima, umetnička muzika je veoma komplikovana radnja koja pamti mnogo i najdelikatniji sloj kojim se nešto poručjue.

"Bemus ne možemo izjednačiti sa ostalim dogadjajima u gradu. Jer, Bitef ili bilo koji festival u Beogradu nije važan kao Bemus. Moramo da čuvamo muziku daleko ozbiljnije i selektivnije i da budemo mudriji kada je budućnost Bemusa u pitanju, da ne bi doživeli pad", kazao je Božić.

Aktuelno

Gorčin Stojanović: Izgleda da od kancera umire sve neki dobar svet

"Usuđujem se da tvrdim da je taj trenutak na komemoraciji Nebojši Glogovcu u JDP-u jedan od ključnih, možda čak i prelomnih trenutaka za nešto što je šire od pozorišta, pa i kulture. To što se tamo tada desilo nije samo razmena ljubavne i ljudske energije koju nam je Gloša na neki način ostavio u amanet. Te dvadesetominutne ovacije, kolektivni jecaji, uzdasi, to se desilo podno velike Nebojšine fotografije, posle monologa 'Biti ili ne biti' iz Hamleta. Tih hiljadu ljudi doživelo je katarzu. Na neki način nas je Glogi dodirnuo", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnik reditelj Gorčin Stojanović.

Aktuelno četvrtak 22.02. 14:55 Komentara: 9

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Aktuelno četvrtak 22.02. 11:15 Komentara: 32

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 1

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu