Fakultetu muzičke umetnosti 200.000 evra za opstanak?

Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta na 49. Bemusu i verujem da je to veoma dragoceno za našu kulturu, kazao je Tanjugu Svetislav Božić, umetnički direktor Bemusa, koji će se od 11. do 20. oktobra održati u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2017.

15:15

Fakultetu muzičke umetnosti 200.000 evra za opstanak?
foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Božić je naglasio da je Bemus sabirni centar za darovite studente muzičke umetnosti i raduje se što će publika festivala imati prilike da čuje talentovane mlade muzičare.

"Treba odvojiti 200.000 evra za Fakultet muzičkih umetnosti kako bi uprava ove obrazovne institucije kupila 10 klavira za studente. Na fakultetu sada postoji samo jedan i po klavir koji je naštimovan. Fakultetu muzičke umetnosti, osim klavira, potrebna je i dvorana kako bi studenti imali pristojne uslove za rad", kazao je akademik Božić.

On je dodao da treba preusmeriti predizborne političke razgovore na samo biće umetnosti.

"Nemam ništa protiv nove koncertne dvorane u gradu. Ni ja ni festival koji zastupam. sa druge strane mrtvi zidovi ne znače ništa. Treba ulagati u mlade ljude koji će svirati, izaći iz provincije i doći u taj famozni krug dvojke i pokazati svoj raskošni talenat. Fakultet muzičkih umetnosti nestaje, jer je zgrada u lošem stanju a instrumenti gotovo uništeni", kazao je Božić i dodao da umetnost ne sme da propada zbog nemara i nedostatka adekvatnih sredstava.

Prema njegovim rečima, umetnička muzika je veoma komplikovana radnja koja pamti mnogo i najdelikatniji sloj kojim se nešto poručjue.

"Bemus ne možemo izjednačiti sa ostalim dogadjajima u gradu. Jer, Bitef ili bilo koji festival u Beogradu nije važan kao Bemus. Moramo da čuvamo muziku daleko ozbiljnije i selektivnije i da budemo mudriji kada je budućnost Bemusa u pitanju, da ne bi doživeli pad", kazao je Božić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: