Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu

Ovim povodom Kraljevina Maroko i ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amine Belhaj organizuju „Nedelju marokanske domaće radinosti u Beogradu“ u petak 15. septembra 2017. godine u 11:30 na Kalemegdanu na velikoj promenadi pre stepeništa.

Izvor: B92
Podeli

Cilj ovog događaja je promocija Maroka kroz prikaz raznolikosti i bogatstva ručnih radova i zanatlija Maroka iz svih oblasti ove prelepe zemlje. Manisfestacija je organizovana uz pomoć diplomatskog predstavništva Maroka i Skupštine grada Beograda u želji da se prikažu autentični marokanski ručni radovi iz svih regija ove zemlje i saradnja Maroka i Srbije, koja traje 60 godina.

“Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu" se održava na površini od 400-600m2, gde će izlagati umetnici iz različitih regija Maroka i svako će predstaviti kroz svoje umeće i specijalnost.

Za dobru atmosferu pobrinuće se trupa Gnaoua, koja će izvoditi tradicionalnu marokansku muziku.

Do sada su se slične manifestacije održavale u Varšavi 2009. godine, Zagrebu, Ukrajini i Kataru 2013. godine, 2Sofiji 2014. Srbija se ove godine upisuje na listu.

"Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu" će dočarati Maroko i sve ono što ta kraljevina pruža i gaji kao tradiciju.

Istog dana u večernjim časovima 19h u Skupštini grada biće upriličen koktel i modna revija modne kreatorke Salme Debagh.

Dizajnerka iz Maroka rodom je iz grada Feza. Inspirisana je viskom modom i tradicionalnim različitostima ovoga grada.

Salma je uspela da svoju strast iz detinjstva, craftanu (tradicionalna marokanska odeća) predstavi kao visoku modu.

Do sada je bila učesnik velikog broja međunarodnih događaja na kojima je predstavila realnu sliku marokanske kulture. Uvek je okružena tradicionalnim umetnicima i kombinuje njihov talenat i uspeh, sa ciljem što boljeg prezentovanja craftana. Smatra da bez njih craftan ne bi bio na tom mestu u svetskoj modi.

Sa modernom vizijom koju ima prezentuje marokanski craftan na međunarodnoj modnoj sceni, a u petak će i naš grad imati tu čast.

Ovom događaju prisustvovaće mnoge zvanice iz diplomatskog kora, ali i javnog sveta Beograda.

Aktuelno

Karl Markus Gaus otvara 62. sajam knjiga

Pod sloganom "Ključ je u knjigama", 62. međunarodni beogradski sajam knjiga okupiće od 22. do 29. oktobra više od 450 domaćih i stranih izdavača, gosti u fokusu biće ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer, a Sajam otvara austrijski autor Karl Markus Gaus.

Aktuelno petak 29.09. 14:54 Komentara: 1

Izložba "Srpsko umetničko nasleđe na KiM" od danas u Galeriji SANU

Izložba "Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj i ugroženost", autora dopisnog člana SANU Miodraga Markovića i prof. dr Dragana Vojvodića, biće otvorena danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Izložbu će u Svečanoj sali SANU otvoriti predsednik Akademije Vladimir Kostić, a zatim će posetioci moći da pogledaju postavku u Galeriji SANU.

Aktuelno sreda 27.09. 08:52 Komentara: 3
strana 1 od 25 idi na stranu