"Kad đavo drži sveću": Roman koji se čita u dahu

Roman Karin Fosum "Kad đavo drži sveću" pojavio se nedavno u izdanju IP "Samizdat B92", u prevodu Sofije Bilandžije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

14:09

U potrazi za uzbuđenjem, tinejdžeri Andreas i Zip ukradu torbicu iz bebinih kolica i pokrenu nesrećni niz događaja koji se završi smrću deteta. Inspektor Sejer i njegov saradnik ne mogu da povežu smrt deteta s prijavljenim nestankom lokalnog delinkventa. I dok u gradiću raste strah zbog misterioznih događaja, neverovatna istina skrivena je u podrumu staričine kuće... Karin Fosum izbliza proučava tri smrti u ovom romanu u kome zlo dotiče i porodicu samoga inspektora Sejera... Dok Fosumova istražuje različite teme i živopisno ih oslikava, knjiga postaje moćna istraga o zlu i snazi koje ono poseduje, moći da menja živote ljudi. Uzbudljiva i kontemplativna, knjiga "Kad đavo drži sveću" izuzetan je roman koji se na nov način dotiče nekih od najvažnijih tema savremenog društva. Ovo je knjiga o tome kako životi običnih ljudi izmaknu kontroli, kako dođe do tragedije - bilo to pukim slučajem ili zbog letargije i neaktivnosti društva i lošeg okruženja.

O autorki:

Karin Fosum proslavljena je norveška autorka kriminalističkih romana, poznata kao "Norveška kraljica krimića". Njeni književni počeci vezani su za pisanje poezije, a svoju prvu zbirku pesama objavila je 1974, sa 20 godina. Neko vreme radila je u bolnicama, lečilištima i centrima za odvikavanje od droge. Posle toga seli se u okolinu Osla i započinje vrlo uspešnu književnu karijeru, obeleženu serijalom knjiga o inspektoru Sejeru, koje su postale međunarodno uspešan bestseler, preveden na više od 16 jezika. Za roman "Kad đavo drži sveću" dobila je nagradu "Gumshoe" za najbolji evropski kriminalistički roman 2006. Dosad je ekranizovano šest romana o inspektoru Sejeru. Napisala je i dve zbirke kratkih priča. Živi u Oslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: