Preminuo vajar Nikola Koka Janković

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da je danas u 91. godini umro redovni član SANU, vajar Nikola Koka Janković.

Izvor: Beta
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Akademiju za likovne umetnosti završio je 1950. godine, a 1952. godine i postdiplomske studije. Za vanrednog profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu izabran je 1970, a za redovnog 1978. godine.

Radio je portrete, sitnu plastiku, spomenike, biste, plakete, medalje i drugo. Bio je član ULUS-a, grupe "Samostalni", "Beogradske grupe", Društva srpskih umetnika "Lada" i izlagao je na njihovim grupnim izložbama.

Imao je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Berlinu, Novom Sadu i Kruševcu. Godine 1970. učestvuje na izložbi "Savremena jugoslovenska skulptura" u Londonu.

Za dopisnog člana Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU izabran je 23. oktobra 1997. godine, a za redovnog 2. novembra 2006. godine.

Bio je član Predsedništva SANU, Stručnog saveta Biblioteke SANU i Odbora za rečnik pojmova iz oblasti likovne umetnosti SANU, član Upravnog odbora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković", programskog saveta manifestacije "Dani srpskog duhovnog preobraženja", Odbora za dodelu nagrade Vukove zadužbine iz oblasti umetnosti.

Aktuelno

Raša Popov sahranjen na Novom groblju

Književnik, glumac, publicista i dugogodišnji televizijski urednik Radivoj Raša Popov (1933 - 2017) sahranjen je danas u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu clanova porodice i mnogobrojnih prijatelja i poštovalaca.

Aktuelno subota 22.04. 16:26 Komentara: 4

Koje knjige su u Srbiji bile najčitanije?

Narodna biblioteka Srbije objavila je listu najčitanijih knjiga domaćih autora u 2016. godini, a spisak autora i ove godine je šarenolik. B92 istražuje koje pisce Srbi najradije biraju onda kada pronađu slobodno vreme za knjigu.

Aktuelno nedelja 26.02. 19:44 Komentara: 15

Preminuo glumac Bil Pakston

Nagrađivani holivudski glumac Bil Pakston, najpoznatiji po ulogama u hitovima "Titanik" i "Osmi putnik 2", preminuo je u 61. godini usled komplikacija posle operacije, prenose svetski mediji.

Aktuelno nedelja 26.02. 17:13 Komentara: 47
strana 1 od 15 idi na stranu