Preminuo vajar Nikola Koka Janković

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da je danas u 91. godini umro redovni član SANU, vajar Nikola Koka Janković.

Izvor: Beta
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Akademiju za likovne umetnosti završio je 1950. godine, a 1952. godine i postdiplomske studije. Za vanrednog profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu izabran je 1970, a za redovnog 1978. godine.

Radio je portrete, sitnu plastiku, spomenike, biste, plakete, medalje i drugo. Bio je član ULUS-a, grupe "Samostalni", "Beogradske grupe", Društva srpskih umetnika "Lada" i izlagao je na njihovim grupnim izložbama.

Imao je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Berlinu, Novom Sadu i Kruševcu. Godine 1970. učestvuje na izložbi "Savremena jugoslovenska skulptura" u Londonu.

Za dopisnog člana Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU izabran je 23. oktobra 1997. godine, a za redovnog 2. novembra 2006. godine.

Bio je član Predsedništva SANU, Stručnog saveta Biblioteke SANU i Odbora za rečnik pojmova iz oblasti likovne umetnosti SANU, član Upravnog odbora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković", programskog saveta manifestacije "Dani srpskog duhovnog preobraženja", Odbora za dodelu nagrade Vukove zadužbine iz oblasti umetnosti.

strana 1 od 15 idi na stranu