Preminuo vajar Nikola Koka Janković

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da je danas u 91. godini umro redovni član SANU, vajar Nikola Koka Janković.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 25.04.2017.

14:09

Preminuo vajar Nikola Koka Janković
Printscreen YouTube

Akademiju za likovne umetnosti završio je 1950. godine, a 1952. godine i postdiplomske studije. Za vanrednog profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu izabran je 1970, a za redovnog 1978. godine.

Radio je portrete, sitnu plastiku, spomenike, biste, plakete, medalje i drugo. Bio je član ULUS-a, grupe "Samostalni", "Beogradske grupe", Društva srpskih umetnika "Lada" i izlagao je na njihovim grupnim izložbama.

Imao je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Berlinu, Novom Sadu i Kruševcu. Godine 1970. učestvuje na izložbi "Savremena jugoslovenska skulptura" u Londonu.

Za dopisnog člana Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU izabran je 23. oktobra 1997. godine, a za redovnog 2. novembra 2006. godine.

Bio je član Predsedništva SANU, Stručnog saveta Biblioteke SANU i Odbora za rečnik pojmova iz oblasti likovne umetnosti SANU, član Upravnog odbora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković", programskog saveta manifestacije "Dani srpskog duhovnog preobraženja", Odbora za dodelu nagrade Vukove zadužbine iz oblasti umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: