Karlosu Sauri Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke

Čuvenom španskom reditelju Karlosu Sauri, počasnom gostu Festa, večeras je u Jugoslovenskoj kinoteci uručen "Zlatni pečat" te institucije, za ukupan doprinos svetskoj kinematografiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

PROČITAJTE JOŠ:


Španski reditelj Karlos Saura počasni gost Festa

Slavnom reditelju koji iza sebe ima čak 43 filma "Zlatni pečat" je uručio upravnik Muzeja Jugoslovenske Marjan Vujović nakon projekcije Saurinog filma "J de Saura".

Zahvaljujući se na vrednom priznanju Saura je istakao da je veoma iznenađen.

"Nisam očekivao ovu vrednu nagradu. Zahvaljujem se Jugoslovenskoj kinoteci. Jako mi je drago što su ljudi u Srbiji zainetersovani za moje filmove", kazao je Saura.

On je naglasio da je jako lepo što se stari filmovi čuvaju i pamte.

"Uloga institucija kao što je Jugoslovenska kinoteka je da čuva i prikazuje stare filmove novim generacijama koje nemaju prilike da pogledaju", kazao je Saura.

Marjan Vujović je naglasio da smo tokom prethodnih decenija sa velikom pažnjom i ljubavlju gledali filmove Karlosa Saure i radovali se svaki put kada bi ih iznova prikazivali u Jugoslovenkoj kinoteci.

"Povodom stogodišnjice filma Jugoslovenska kinoteka je ustanovila svoju najznačajniju nagradu "Zlatni pečat kinoteke" koji je do sada dobilo svega tridesetak istaknutih reditelja, glumaca i filmskih radnika iz sveta ali i iz Srbije. Izuzetna nam je časta da je Karlos Saura od večeras među njima", kazao je Vujović.

Aktuelno

Koje knjige su u Srbiji bile najčitanije?

Narodna biblioteka Srbije objavila je listu najčitanijih knjiga domaćih autora u 2016. godini, a spisak autora i ove godine je šarenolik. B92 istražuje koje pisce Srbi najradije biraju onda kada pronađu slobodno vreme za knjigu.

Aktuelno nedelja 26.02. 19:44 Komentara: 15

Preminuo glumac Bil Pakston

Nagrađivani holivudski glumac Bil Pakston, najpoznatiji po ulogama u hitovima "Titanik" i "Osmi putnik 2", preminuo je u 61. godini usled komplikacija posle operacije, prenose svetski mediji.

Aktuelno nedelja 26.02. 17:13 Komentara: 47

Haim Tabakman i Amit Ron gosti Festa

Izraelsko ostvarenje "Eva" prikazuje se u Glavnom takmičarskom programu 45. Festa, a reditelj Haim Tabakman objašnjava da je bio zabrinut za sudbinu veza između muškarca i žene, da ga je interesovalo kako se dvoje vežu za ceo život kada su stranci jedno drugom.

Aktuelno subota 25.02. 18:59 Komentara: 0

Španski reditelj Karlos Saura počasni gost Festa

Čuveni španski reditelj Karlos Saura, počasni gost Festa, u Beogradu predstavlja svoj najnoviji film "Hota de Saura". Reditelju, koji je snimio 40 filmova uključujući i politički angažovane za vreme Frankove vlasti, sinoć je dodeljena nagrada "Beogradski pobednik", a danas, 25. februara će biti uručen "Zlatni pečat" Kinoteke za ukupan doprinos svetskoj kinematografiji.

Aktuelno subota 25.02. 18:27 Komentara: 1
strana 1 od 21 idi na stranu