"Kusturica je filmom pokazao koliko poštuje žene"

Glumica Monika Beluči izjavila je da je za nju uloga u filmu Emira Kusturice "Na mlečnom putu" pravi dar i da taj lik senzualne hrabre žene najavljuje "novi pristup ženskim ulogama i glumicama".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

18:49

Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

"Emirov poziv je stigao u specifičnom trenutku mog života i jako je lepo što je Emir odlučio da napravi film o ljubavi dvoje ljudi koji su svašta prošli u životu i kojima nije ni do čega, ali im se onda desi nešto čarobno", istakla je Beluči koja će večeras zvanično otvoriti 45. Fest.

Ona je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda rekla da izuzetno ceni što je Kusturica u svom filmu pokazao koliko voli i poštuje glumice i žene.

"On je meni namenio fantastičnu ulogu žene koja je veoma senzualna i hrabra, jedan dubok lik koji po meni najavljuje možda novi pristup ženskim ulogama i glumicama i uliva nadu u dugovečnost ženskih uloga na filmu", dodala je Beluči. Slavna glumica je kazala i da je bila vrlo srećna kada je Kusturica pozvao da igra u filmu, jer vrlo ceni njegov rad.

"Emir je napisao dve sjajne uloge za Slobodu (Mićalović) i mene i pokazao koliko poštuje žene. Ova uloga je pravi dar za mene", rekla je Beluči, dodavši da je snimanje dugo trajalo, da je bilo fizički zahtevno, ali da je za umetnika važno da se ne dosadjuje, a rad sa Kusturicom nikad nije dosadan. Ona je istakla i da je kao glumica mnogo naučila od Kusturice i da ga smatra "kompletnim umetnikom u pravom smislu te reči".

Kusturica je istakao da kada "upoznate osobu kao što je Monika Beluči, ona oplemeni vaš život ne samo vizuelnim elementima, nego onim što ona svojom ličnošću unese u to prijateljstvo".

"Ona je, čini mi se, prvi put učestvovala u jednom filmu od glave do pete. Bila je u blatu, skrivala se ispod ovaca, skakala sa 20 metara i u isto vreme nije izgubila ono što je najvažnije kod čoveka-glumca, da razmenjuje energiju na sceni, a ne da glumi odvojeno. To je bio odnos u kome su razmenjivane plemenite čestice", rekao je reditelj.

Kusturica je, govoreći o značaju filma "Na mlečnom putu" za njega lično, podsetio da je u jednoj fazi svog života podigao dva grada - jedan od drveta, drugi od kamena, da je svirao po čitavom svetu "muziku koja je malo poznata u Srbiji", i primetio da je sviranje velika zabava, a snimanje filmova "veliko mučenje naročito ako se rade kao goblen".

"Udaljio sam se od filma, da bih mu se vratio ovim. Radio sam ga kao svoj prvi film, uveren da sve znam i da ništa ne znam. Iskustvo, radoznalost i oduševljenje idejom da će ono dobro što napravimo na platnu biti osam puta veće, ali i strah da ono što ne valja da će biti takođe osam puta veće - u tim strahovima i sumnjama film se pretvara u život i to je film koji će publika večeras gledati", objasnio je reditelj.

Kusturica se osvrnuo i na Fest podsetivši da je on nastao u vreme kada se osnovna karakteristika čoveka ogledala u sloganu "dobar čovek-dobar komunista", da se nekada na svom putu ka Pragu zaustavljao na Festu i da su se tada i u Holivudu pravili dobri filmovi.

"Sada se promenila ta ideja, više se ne govori dobar čovek-dobar komunista, govori se ekstra je, super je, ali film kao orudje umetnosti je nastavio da živi, Fest je uspeo da premosti nevolje devedestih godina i evo ga ponovo u velikom sjaju. Drago mi je što bi slogan ovoga mogao da bude citat iz filma 'Kazablanka' - 'This is the beginning of beautiful friendship'", istakao je Kusturica, primetivši da bi Fest mogao da privuče još zanemarenih filmova i više dobrih filmskih radnika.

Kusturicu, Beluči i Mićalović primio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je istakao da će taj grad narednih deset dana biti filmska prestonica i da je već potvrdio da je kulturna prestonica Evrope, poručivši slavnoj glumici da se u Srbiji oseća kao kod kuće i da češće dolazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: