Ministar: Tokom februara kraj za v.d. stanje

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će do sredine februara, u gotovo svim ustanovama kulture čiji je osnivač država, biti okončana v.d. stanja, sem u Muzeju Savremene umetnosti jer je, kako navodi, tamo u toku rekonstrukcija, pa će se nakon završetka rekonstrukcije raspisati konkurs za izbor upravnika i u toj ustanovi.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

21:59

Default images

"U nekim ustanovama, konkursi su pri kraju, tako da praktično, polovinom februara će to biti sve kako je ranije najavljeno. To dugogodišnje stanje u kojima su ustanove kulture imale na svom čelu v.d. direktora više neće postojati u ustanovama kulture gde je osnivač država. Negde je neko dao ostavku u Upravnom odboru, negde treba korekcija statuta po novom zakonu o kulturi, ali praktično svi procesi ili su okončani ili su u toku. Jedini izuzetak je MSU, i to će sačekati do trenutka dok ne budu završeni radovi u Muzeju ", objašnjava Vukosavljević u intervjuu za N1.

Govoreći o Kolarcu, Vukosavljević navodi da je to jedna od najvažnijih kulturnih institucija:

"Tamo je potrebno investiciono održavanje, koje nije tako jeftino. Za takvu vrstu održavanja ne postoji osnova u zakonu."

Mi smo našli jedan zakonski osnov u Zakonu o kulturi, gde ukoliko se proceni da je Ustanova kulture od izuzetnog značaja za kulturu u zemlji, a to je portret Kolarca - ne znam šta bi drugo moglo da bude adekvatno - da može da se pristupi stabilnom mesečnom finansiranju u skladu sa budžetom Ministarstva kulture, dodao je on.

"Ali, moramo imati na umu još jednu stvar, Odbori zadužbina moraju da funkcionišu efikasnije. Oni su u obavezi da privuku neke donatore", zaključio je Vukosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: