Prilepinu i Kovačeviću uručena nagrada u Andrićgradu

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica uručio je danas u Andrićgradu nagradu "Ivo Andrić" dramskom piscu i akademiku Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kovačeviću je nagrada dodeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo "Hipnoza jedne ljubavi", a Prilepinu za roman "Obitelj" i knjigu pripovedaka "Sedam života".

"Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom, danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski. Ne kažem ovo zato što smatram sebe tako i toliko velikim, ali, moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika", rekao je Prilepin primajući nagradu koju Andrićev institut dodeljuje već drugu godinu.

Prilepin je kazao, kako prenosi sajt "Iskra", da je u Andrićgrad došao iz Donjecka i da su mu na polasku, njegovi drugovi borci rekli: "Pozdravi našu braću Srbe".

"Rusi vole mnoge narode, ali nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze ili pozdravi braću Poljake. Kad kaže 'brat', Rus misli brat Srbin", istakao je Prilepin.

Nagrada Andrićevog instituta uručena je i Dušanu Kovačeviću.

"Izuzetna mi je čast što sam danas u ovom zdanju koje smatram nacionalnim. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu da je čitav grad sagrađen u čast jednog od najvećih pisaca 20. veka. Samim tim ova nagrada mi je veoma važna i nema tog pisca čije bi ime mogla da nosi jedna ovakva nagrada, a čije bi mi ime moglo biti draže, željenije od imena Ive Andrića", rekao je Kovačević primajući priznanje.

On je naglasio da je nagrada "Ivo Andrić" kao zlatna značka naše književnosti.

"Odrastao sam na pričama, pripovetkama, romanima Ive Andrića, kao i tadašnje generacije, bez ovih tehnoloških čuda, među ljudima koji su čitali, i uvek mi je posebna bila knjiga 'Znakovi pored puta' i ona uvek stoji pored mene. Kad god hoću da pročitam nešto mudro, uzmem tu knjigu", rekao je Kovačević zahvalivši na nagradi.

Obrazlažući odluku žirija da dodeli nagradu Prilepinu, profesor Jovan Delić rekao je da on nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina.

"Andrićeva nagrada Prilepinu promoviše ovu nagradu kao međunarodnu književnu činjenicu", rekao je Delić.

"Prilepina su neki prestali da vole zbog Donjecka i Novorusije, a počeli su da ga vole zbog njegovog neverovatnog pripovedačkog duha. Kažu za njega, takve pripovedačke majstorije izvodio je u svoje vreme Hemingvej. Njegovom pričom deluje magija, on je došao iz Rusije, a tamo ljudi ništa ne rade sa pola snage. On svojim delom obnavlja vrhunski duh ruske književnosti", reči su člana žirija Želidraga Nikčevića.

Prilepin je uzvratio da mu je ovo prva međunarodna književna nagrada.

"Veoma je važno da je od srpskog naroda, kao što je i Orden družbe Putina Kusturici - orden bratu", dodao je Prilepin.

U obrazloženju žirija za nagradu Dušanu Kovačeviću stoji pored ostalog da je on vodeće ime srpske drame, "jedan od najvećih evropskih smehotvoraca".

"Njegove drame su remek dela sa izuzetnim statusom kod publike. Podigao je srpsku gorku komiku na najviši nivo", ocena je žirija nagrade "Ivo Andrić".

Iako je ranije najvljeno, dodeli nagrade "Ivo Andrić" nije prisustvovao predsednik Repbulike Srpske Milorad Dodik.

"Nagradu dodeljujemo već drugu godinu uz zahvalnost Miloradu Dodiku koji iz predsedničkog budžeta godinama podržava kulturu. Danas smo ovde čuli mnogo i emotivnih i poučnih stvari od dobitnika nagrade, a ono što neki danas čine Andriću, več odavno je zapisano na stranicama njegovih knjiga, oni mu čine zlo. On jednostavno nije, niti može biti nacionalista, treba samo čitati njegove knjige", rekao je Kusturica.

Aktuelno

Ministar: Tokom februara kraj za v.d. stanje

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će do sredine februara, u gotovo svim ustanovama kulture čiji je osnivač država, biti okončana v.d. stanja, sem u Muzeju Savremene umetnosti jer je, kako navodi, tamo u toku rekonstrukcija, pa će se nakon završetka rekonstrukcije raspisati konkurs za izbor upravnika i u toj ustanovi.

Aktuelno utorak 31.01. 21:59 Komentara: 0

Gergijev: Mladi umetnici moraju imati salu kao Kolarac

Najveći dirigent današnjice Valerij Gergijev ocenio je večeras, pred koncert u Centru "Sava", gde će nastupiti sa svojim orkestrom čuvenog Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, da mladi umetnici i Beograđani moraju imati salu kao što je Kolarac i izrazio spremnost da "pripomogne".

Aktuelno utorak 31.01. 20:10 Komentara: 0

Na Kolarcu održan master-klas za mlade operske pevače

U Beogradu je prošle nedelje održan master-klas operskog korepetitora Đorđa Nešića. Već po četvrti put,Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, sa Mirjanom Lazarević na čelu, organizovao je ovaj projekat. Nastava je izvođena svakog dana te nedelje, a završni koncert je održan u promenadnom terminu u 11h u nedelju 29. januara.

Aktuelno utorak 31.01. 19:46 Komentara: 1

Promocija knjige priča Nebojše Milenkovića

Promocija knjige priča „O Harmsu i drugim demonima" (Književna radionica Rašić, 2016) Nebojše Milenkovića, kustosa Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, uz izložbu Crteža o Harmsu Nikole Džafa, multimedijalnog umetnika iz Novog Sada, održaće se u četvrtak,2.februara od 19h u UK Parobrod.

Aktuelno utorak 31.01. 19:30 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu