Preminuo član SANU Vlastimir Trajković

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Vlastimir Trajković, dugogodišnji šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju, preminuo je 4. januara, u 70. godini, saopštio je SANU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Trajković je rođen 17. juna 1947. godine u Beogradu.

Studirao je kompoziciju u klasi profesora Vasilija Mokranjca na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Diplomirao je 1971, a magistrirao 1977. godine.

Od 1971. godine radio je kao profesor teorijskih predmeta u Muzičkoj školi “Stanković”, a od 1980. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao profesor kompozicije. Bio je dugogodišnji šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju.

Za dopisnog člana Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU izabran je 26. oktobra 2000. godine, a za redovnog 5. novembra 2009. godine.

Dobitnik je više nagrada i priznanja: Nagrada za muzičko stvaralaštvo 1967, Nagrada “Stevan Hristi攓 1971, Nagrada Međunarodne tribine kompozitora 1994, Nagrada “Stevan Mokranjac” 1995, Aprilska nagrada grada Beograda 2006. godine.

Trajković će biti sahranjen u ponedeljak 9. januara u 12 sati na Novom groblju u Beogradu.

Aktuelno

Ministar: Tokom februara kraj za v.d. stanje

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će do sredine februara, u gotovo svim ustanovama kulture čiji je osnivač država, biti okončana v.d. stanja, sem u Muzeju Savremene umetnosti jer je, kako navodi, tamo u toku rekonstrukcija, pa će se nakon završetka rekonstrukcije raspisati konkurs za izbor upravnika i u toj ustanovi.

Aktuelno utorak 31.01. 21:59 Komentara: 0

Gergijev: Mladi umetnici moraju imati salu kao Kolarac

Najveći dirigent današnjice Valerij Gergijev ocenio je večeras, pred koncert u Centru "Sava", gde će nastupiti sa svojim orkestrom čuvenog Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, da mladi umetnici i Beograđani moraju imati salu kao što je Kolarac i izrazio spremnost da "pripomogne".

Aktuelno utorak 31.01. 20:10 Komentara: 0

Na Kolarcu održan master-klas za mlade operske pevače

U Beogradu je prošle nedelje održan master-klas operskog korepetitora Đorđa Nešića. Već po četvrti put,Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, sa Mirjanom Lazarević na čelu, organizovao je ovaj projekat. Nastava je izvođena svakog dana te nedelje, a završni koncert je održan u promenadnom terminu u 11h u nedelju 29. januara.

Aktuelno utorak 31.01. 19:46 Komentara: 1

Promocija knjige priča Nebojše Milenkovića

Promocija knjige priča „O Harmsu i drugim demonima" (Književna radionica Rašić, 2016) Nebojše Milenkovića, kustosa Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, uz izložbu Crteža o Harmsu Nikole Džafa, multimedijalnog umetnika iz Novog Sada, održaće se u četvrtak,2.februara od 19h u UK Parobrod.

Aktuelno utorak 31.01. 19:30 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu