Tri autora iz Srbije s projektom "Enklava" u Veneciji

Na 57. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017, Srbiju će predstavljati projekat "Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života", troje umetnika - Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, rekao je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.12.2016.

17:31

Tri autora iz Srbije s projektom
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ministarstvo kulture i informisanja za nastup Srbije na Bijenalu, jednoj od najznačajnijih svetskih smotri u oblasti savremene umetnosti, izdvojilo je 20 miliona dinara, rekao je Vukosavljević na konferenciji za novinare.

Vukosavljević je naveo da je na konkurs stiglo 38 idejnih rešenja, od kojih su Programski savet i komesar odabrali projekat "Enklava" koji će biti izložen u Veneciji u Paviljonu "Srbija", u Đardinima, od 10. maja do 26. novembra.

Čelnik Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada biće komesar nastupa Srbije na Bijenalu.

Predsednik Komisije Nikola Božović rekao je da je izabrani projekat autorska izložba kustosa Nikole Šuice, profesora istorije umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prema rečima Božovića, projekat "Enklava" formira slikarsku izložbu sa epicentrom u stvaralaštvu Milene Dragićević, jedne od svetski najetabliranijih slikarki sa ovih prostora, uz učešće dvojice beogradskih slikara, Dragana Zdravkovića i Vladislava Šćepanovića.

"'Enklava' donosi izložbu štafelajnog slikarstva tri autora iste generacije koji kroz jednostavan i neposredan medij uljane slike na platnu donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedijskog društva razvijenog kapitalizma", rekao je Božović.

"Scene političkog nasilja, hladne materijalističke kulture konzumerizma i identitetske neodređenosti i borbe stavljaju slikara kao čoveka i autora u prvi plan, čineći ga prizmom kroz koju se sagledava društveni, politički i medijski ambijent", dodao je on.

Božović je rekao i da tri autora srodnih senzibiliteta predstavljaju generacijski i značenjski spoj koji uljanoj slici vraća vitalnost i referentnost u širokom polju savremene likovne umetnosti.

Pored samih slika, kako je naveo, izložba donosi posebno koordinisan arhitektonski ambijent paviljona, kao i prateću dokumentaciju koja fokus postavke stavlja na ličnosti samih autora.

Ministar je podsetio na reči umetničke direktorke Bijenala Kristine Masel da se centralna izložbe 57. Bijenala održava pod sloganom Viva Arte Viva kao uloga, glas i odgovornost umetnika, ali i povik, izraz strasti prema umetnosti i umetničkom pozivu...

Odluku je doneo Programski savet u kome su bili Nikola Božović, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti predsednik, Zoran Bulajić, redovni profesor na FPU, Nina Krstić, istoričar umetnosti, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Milica Petronijević, istoričar umetnosti, direktor Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Čačku ,i Ivan Grubanov, predstavnik Srbije na Bijenalu 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: