Uručene nagrade Zadužbine Petar Kočić

Nagrade Zadužbine "Petar Kočić" (Banjaluka) - "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" uručene su u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.12.2016.

15:47

Uručene nagrade Zadužbine Petar Kočić
Foto: Thinkstock

Nagrada "Kočićevo pero" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči uručena je Vuletu Žuriću za knjigu "Republika Ćopić", u izdanju "Službenog glasnika", dok je priznanje "Kočićeva knjiga" za celokupno književno stavralaštvo primio Ranko Risojević.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine Nikola Vukolić je obrazložio odluku žirija u kome su, pored njega, bili i Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Vukolić je podsetio da su nedavno obeležili dve važne godišnjice - smrt Petra Kočića i rođenje Branka Ćopića, pisaca koji su svojim perom i delom potvrdili ne samo visok nivo svog pisalačkog umeća, nego i ljudsku doslednost, hrabrost i odanost etičkim idealima zajednice, onima koji su od njih načinili istinske narodne stvaraoce, one koji predstavljaju probuđeni deo naroda i narodnu svest o sebi samom i svojim patnjama.

On je istakao da su u Žurićevom delu "ponovo oživljene uspomene savremenika, detalji i događaji iz piščeva života, njegove izjave, napisi u štampi, svedočenja vrletnih Grmečlija, njegovih zemljaka i saboraca, ali i vrhunskih intelektualaca evropskoga glasa i ugleda. U jednom su svi saglasni: Branko je bio jedan".

Vukolić je naglasio da u "Republici Ćopić" naročito dolazi do izražaja Žurićevo "psihološko poznavanje velikog krajiškog stvaraoca, čoveka u kojem su se susretale i prožimale vedre i tamne boje psihološkog doživljaja stvarnosti i vremena koje mu je bilo dosuđeno".

Risojević je, prema rečima Vukolića, "jedno od najznačajnijih imena našeg kulturnog prostora", koji sa svim svojim knjigama, pa i najnovijom "Sestre i drugarice" ne prestaje da iznenađuje i očarava svoje čitaoce, po čemu je prepoznatljiv.

"Ranko Risojević je jedan od onih pisaca čija ostvarenja nikad ne ponavljaju jednom dosegnuti koncept pevanja i mišljenja, sanjanja i stvaranja. Risojević i kad se obraća intelektualnoj eliti i kada piše za decu, jednako je interesantan, gotovo uvek nov i na svoj način originalan. Njegovi romani su zanimljivi u smislu istraživačkih zahvata koje njegove stranice bude u čitaocu, koji i sam postaje piščev saučesnik u strasti otkrivanja rešenja postavljene zagonetke", ocenio je predsednik žirija.

Vesković je konstatovao da se nagrada Zadužbine "Petar Kočić" sa Risojevićem i Žurićem vratila u Kočićev zavičaj i istakao da je važno da "taj prostor ima svoje autore koji ga opisuju dostojno i na tragu Ćopića i na tragu Kočića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: