Umetnička dela na kaktusu

Slikar iz Palestine, Ahmed Muhamed Jasin, postao je poznat po tome što svoja umetnička dela ne stvara na platnu, već na kaktusu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.08.2016.

19:13

Umetnička dela na kaktusu
Foto: Thinkstock

Kako prenosi CNN, Ahmed, u bašti pored svoje kuće slika scene patnje svog naroda na kaktusima određene starosti.

Prema njegovim rečima, na ovu ideju došao je prošle zime, kada je tražio originalan način da izrazi svoja osećanja povodom problema koje ima Palestina.

Jedna od njegovih mnogobrojnih slika prikazuje ženu koja vrišti dok u jednoj ruci drži ključ, koji predstavlja pravo na povratak palestinskog naroda, a u drugoj ruci voće koje liči na katus, što simbolizuje strpljenje koje je toj ženi bilo potrebno da prebrodi situaciju koja se dešava oko nje.

Sledeće dve slike koje je predstavio za CNN, prikazuju decu, za koju se smatra da označavaju budućnost. Na jednoj je beba u naručju koja predstavlja kontinuitet otpora na teške trenutke tokom života, a drugo delo je beba koju doji kaktus. Veruje se da ova biljka, u Arabiji, "zemlji kaktusa", označava strpljenje, što je glavni razlog zašto je Ahmed odabrao baš ovo "platno".

Inače, proces slikanja započinje pažljivim čišćenjem kaktusovih bodlja mokrom krpom, nežno da biljku ne povredi, a nakon toga stvaranje dela može da počne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: