"Ako ukinu priznanja, to bi bilo novo poniženje"

Ako se ukinu nacionalna priznanja to bi za kulturu bilo još jedno poniženje, uvreda i pobeda politike nad strukom. To je nešto što našem društvu nikako ne treba, jer struka mora da ima poslednju reč, kaže kompozitorka Ivana Stefanović.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

16:53

Foto: B92

Gošća Kažiprsta, koja je bila jedna od prvih koji su se pobunili protiv predloga Zakona u kulturi, rekla je da su zablude i negativne stvari u tom tekstu "negativni rezultat ministrovog neslušanja".

"Ministar kulturu čuje i zna za savete Nacionalnog saveta za kulturu, ali ih ignoriše, samim tim ne uvažava. Da je na vreme prihvatio ono što mu je preporučeno, mnoge stvari i zablude koje su ostale u zakonu bismo izbegli", kaže gošća Kažiprsta.

Ona je odbacila poruku iz ministarstva da je struka učestvovala u raspravi o zakonu i rekla da "to lepo zvuči, ali da nije tačno", jer se pokazalo da postoji "armija umetnika i radnika u kulturi koji odbacuju zakon".

"Neki od njih kažu čak i da može da ima katastrofalne posledice. Loši elementi zakona su to što je centralistički i to što postoji element kontrole. Zakon je suprotan proklamaciji da se decentralizuje kultura, pa tako imate predlog da upravni odbori više ne biraju direktore ustanova kulture, već da to radi ministarstvo, tako što će upravni odbori slati dokumentaciju o svakom kandidatu, pa će onda u minsitarstvu da se napravi izbor. Takođe, strukovna udruženja će morati da ministarstvu daju na odobrenje svoje programe rada. Po kom osnovu i po kom pravu? Strukovna udruženja imaju jasne planove i odgovornost za njihovo sprovođenje", rekla je kompozitorka.

Ona je tokom ministrovanja glumca Voje Brajovića bila državni sekretar i za taj period kaže da politika nije imala upliva u odabir ličnosti koji su dobijali nacionalna priznanja.

"Postoje uspešni i neuspešni pritisci. Odgovorno tvrdim da uspešnih nije bilo dok smo mi bili u ministarstvu", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: