Šta "Beogradski čitač" čita Beograđanima?

Beograd je nedavno dobio novu statuu - "Beogradski čitač" će ubuduće krasiti Čuburski park na Vračaru. Autor statue, mladi vajar Andrija Vasiljević, za B92 kaže da zbog toga i dalje živi između jave, opisuje kakav ga je prizor koji je video pored statue oduševio i otkriva šta to njegov čitač čita Beograđanima.

Slobodan MaričićIzvor: B92
Podeli

“Statua za mene lično simboliše profesionalni izazov, osećanje da sam deo jedne velike, plemenite ideje i da sam uz pomoć svih onih koji su podržali projekat ‘Beogradski čitač’ dobio šansu da poklonim svoje delo ovom gradu i to na samom početku karijere. Ovo je moja prva skulptura izlivena u bronzi, a u slavu čitanja i kulture, pa još postavljena na divnoj lokaciji u samom centru grada…”, navodi Vasiljević.

Kako kaže, “osećaj je kao sedeti na obali reke i namerno ne otvarati oči od izlaska do zalaska sunca”.

“Naravno, ja sam još uvek ‘između jave i sna’, a prošlo je tek tri dana. Moje kolege vajari takvu šansu, da im delo bude postavljeno u javnom prostoru u centru prestonice, čekaju i po čitav život ili je dočekaju u zrelom profesionalnom dobu. Kakav je osećaj… Pitajte me ponovo za koji mesec, kad dođem sebi”, ističe Vasiljević.

Na pitanje šta Beograđanima čita njegova devojka izlivena u bronzi odgovara da je saglasan sa tezom da je lepota u oku posmatrača i da umetnik nema “tu apsolutnu moć da individualni doživljaj usmeri ili kontroliše, niti je to poželjno”.

Statua “Beogradski čitač” je samo prva faza projekta koji će trajati više godina. Naredni segmenti odvijaće se u drugim smerovima, a opet radi afirmisanja čitanja knjiga, ukazivanja na značaj književnosti i kulture. Sledi literarni konkurs “Beogradski čitač” za osnovce iz Srbije i dijaspore u 2016. godini, a uz to su planirani i susreti pisaca i stvaralaca, upravo kod skulpture u Čuburskom parku.

Osim toga, u toku su i dogovori i za realizaciju ostalih skulptura, radova kolega Andrije Vasileveića koji su učestvovali na konkursu. Tako će rad Aleksandra Večerinovića koji je osvojio treću nagradu, uskoro biti izliven u bronzi i krasiće Pančevo.

“Beogradski čitač” na Aerodromu je treća etapa projekta, inicijatorke planiraju i dogovaraju sa programerima interaktivnu skulpturu/art instalaciju, koja će doprineti tomw da putnici imaju neposredni kontakt ili neku senzaciju u susretu sa tim “Beogradskim čitačem”.

“Deca će verovatno videti da im skulptura čita bajke, mladi da je to možda ljubavna poezija, zreliji da se radi o nekom kapitalnom proznom delu u koje je udubljena i čita im ga sa puno uvažavanja, a stranci možda pomisle da im naglas čita neko opšte poznato književno delo na njihovom jeziku”, ističe 24-godišnji vajar kome je pomoć u radu na devojci koja čita pružio profesor vajarstva na FPU Dragoljub Dimitrijević.

Podsećamo, statua “Beogradski čitač” otkrivena je u sredu u Čuburskom parku u Beogradu. Spomenik je građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić.

“Htele su da autor dela bude mladi umetnik, da podrže i stvaralaštvo mladih. Konkurs je bio za postdiplomce Fakulteta primenjenih umetnosti. Zatim su našle brojne istomišljenike, svako od njih je nešto doprineo i evo - rezultat je sada trajno vidljiv. Moj rad izabran je kao najbolji na konkursu 'Beogradski čitač', a zatim su dobrotvori iz Srbije i čitavog sveta (Amerike, Nemačke, Švedske, Australije, Austrije...) upućivali donacije za troškove livenja skulpture u bronzi”, kaže Vasiljević.

Dva dana nakon otkrivanja, navodi on, bio je ponovo u parku i video devojčice koje maze i ljube figure ptičica uz skulpturu, kao i dečaka koji se trudio da nekako sedne u krilo devojci od bronze.

“To je bio stvarno divan prizor. Nadam se da će skulptura postati i mesto sastanaka i susreta, kako literarnih i prijateljskih, tako i ljubavnih. Leti je hlad ispod ona dva stable javora, pa će sigurno biti i čitalaca knjiga na tom brežuljku gde je skulptura. Nadam se da će je Vračarci dobro čuvati, i da će uskoro dobiti i lepo osvetljenje”, navodi on.

Autor “Beogradskog čitača” za sebe lično izdvaja Andrića i knjigu “Jelena, žena koje nema” i navodi da je projekat čiji je bio učesnik “dokazao je da još ima onih koji prepoznaju prave vrednosti”.

“Da postoje ljudi koji još uvek slušaju i vide druge a ne samo sebe, da postoji vera u zajedništvo, da i te kako ima onih koji hoće da ulože svoj trud, znanje i vreme za neki viši cilj, a bez materijalnih ili nekih drugih interesa. Gordana Pešaković, Gordana Vlajić i Tanja Sikić nisu osnovale neku NVO ili tome slično, one su ovo izgurale kao čistu i transparentnu građansku inicijativu u kojoj su učestvovale punim srcem i bez ličnih interesa”, kaže Vasiljević za B92.

Kako kaže, kultura se oduvek borila i boriće se za svoju samostalnost i svoju slobodu.

“Umetnik mora biti čist i jak pred samim sobom da bi njegovo delo odisalo što većom energijom. Mnogo je zla oko nas, kao što znamo, tako da se zlo sigurno umešalo i u kulturu. Da bi jedno drvo raslo mora biti ukorenjeno, da bi napredovalo mora se napajati vodom, a da bi donosilo rod mora imati svetlosti i toplotu Sunca. Očigledno se neke stavke ovde i dalje preskaču”, navodi Vasiljević.

Inače, ispred figure mlade žene koja sedi na ljuljašci i čita knjigu uskoro će se naći i ploča na kojoj će biti ispisana misao Dositeja Obradovića: “Onaj ko čita može razum prosvetiti, poboljšati srce i ulepšati narav”.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.