Šaban Bajramović dobija spomenik

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović pridružio se akciji „Prijatelji Šabanu“, odnosno prikupljanju sredstava za podizanje spomenika legendarnom romskom muzičaru Šabanu Bajramoviću.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

13:11

Default images

Kao podršku akciji gradonačelnik Simonović se odrekao jedne svoje mesečne plate u iznosu od 100.000 dinara.

Krugu Šabanovih prijatelja i saradnika ovih dana se priključio i poznati glumac, reditelj i producent, inače Nišlija - Ljubiša Samardžić, koji je takođe potvrdio donaciju od 100.000 dinara. Podsećamo da su Šaban Bajramović i Ljubiša Samardžić sarađivali u filmu „Anđeo čuvar“ Gorana Paskaljevića.

Ivan Blagojević, direktor Nišville jazz festivala od kojeg je i potekla inicijativa za postavljanje spomenika Šabanu Bajramoviću u centru Niša, kaže da se nada da će se i odbornici Skupštine grada Niša na sednici 6. jula odreći po jedne dnevnice za izgradnju spomenika.



“Bojim se samo, da do 12. avgusta, kada planiramo otkrivanje spomenika, neće stići lokacijska dozvola, jer je još sporno mesto na koje će spomenik biti postavljen. Postoji predlog da spomenik Šabanu Bajramoviću bude na obodu amfiteatra na nišavskom keju (kod Doma mladih), ali lično smatram da je ta lokacija malo rizična jer postoji mogućnost skrnavljenja Spomenika u kasnim noćnim satima. Po meni je bolje rešenje da spomenik bude na mnogo prometnijem mestu u centralnoj pešačkoj zoni kod apoteke „Higia“, gde bi turisti, ali i Nišlije imali mogućnost da vide spomenik ali i da se slikaju uz bistu čoveka po kojem je Niš, naročito u krugovima ljubitelja muzike - poznat širom sveta, kaže Blagojević.“

Inače, donaciju za podizanje spomenika Bajramoviću koji je u izradi (rad akademskog vajara Vlade Ašanina) u iznosu od 300.000 dinara već je uplatio Goran Bregović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: