Dani komedije u Jagodini: Festival otvara Mira Banjac

Jedan od naših najstarijih festivala, Dani komedije u Jagodini, posle trogodišnje pauze imaće novo izdanje. Održava se od 20. do 27. marta, a festivalsku zavesu svečano će podići Mira Banjac.

Kultura

Izvor: Novosti

Nedelja, 19.03.2023.

19:20

Dani komedije u Jagodini: Festival otvara Mira Banjac
Photo: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Prve večeri, Zlatni ćuran za životno delo koji je Milan Lane Gutović dobio pre tri godine biće uručen nekom od članova porodice, a onda će biti izvedena i prva predstava u takmičarskoj konkurenciji – "Ubistvo u Orijent ekspresu" Pozorišta "Boško Buha".

"Dani komedije zaslužuju da nastave gde su počeli, jer su bili prvi žanrovski i najvažniji festival u bivšoj Jugoslaviji. Gotovo je nestao s pozorišne mape, sada ga vraćamo. Naredne godine čeka nas njegovo pedeseto izdanje. Komedija je živa stvar, od stare selekcije jedino je "preživela" predstava "Tartif" (Narodno pozorište Sombor i SNP) Igora Vuka Torbice" rekao je selektor i umetnički direktor Nebojša Bradić. Za neko od priznanja nadmetaće se i sledeća ostvarenja: "Neki to vole vruće" (režija Aleksandar Marinković) Narodno pozorište Niš, "Čista kuća" (režija Andrea Pjević) Atelje 212, "Ibi the Great" (Andraš Urban) Narodno pozorište Sombor, "Sitnice koje život znače" ( Andrej Nosov) u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEOART-a i Centra za kulturu Tivat, "Bladi mun" (Ana Đorđević) CNP i "Izbiračica" ( Iva Milošević) Narodno pozorište Subotica.

U čast nagrađenih, biće izvedena predstava "Terapija" Kristofera Duranga, u adaptaciji i režiji Olivere Đorđević, a u produkciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

"Ovaj odabir karakteriše pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska zaokruženost" istakao je Bradić.

Članovi stručnog žirija 49. festivala Dani komedije su Željko Jovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, Borka Golubović Trebješanin, novinar lista "Politika", i dramski umetnik Dragan Petrović Pele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: