Premijera predstave "Venera u krznu" u režiji Tatjane Mandić Rigonat

Drama "Venera u krznu" Dejvida Ajvsa nije dramatizacija čuvenog romana iz 19. veka "Venera u krznu" Zahera Mazoha, već originalno dramsko delo. Po ovoj drami Roman Polanski je 2013. godine snimio film, kao satiru o seksizmu. Drama počinje kao priča o piscu Tomasu Novačeku, koji je dramatizovao roman Zahera Mazoha, a želi i da ga režira, pa organizuje audiciju kako bi pronašao idealnu glumicu, koja bi oživela na sceni njegovu fantaziju, viziju Vande fon Dunajev, dominantne žene, okrutne Venere iz Mazohovog romana. Na audiciju dolazi glumica Vanda Džordan, pa se između njih dvoje razvija složena psihološka igra, koju Dejvid Ajvs dijaloški majstorski gradi.

Izvor: PR
Podeli
Foto arhiva Teatar Vuk
Foto arhiva Teatar Vuk

U drami "Venera u krznu" Dejvid Ajvs rekontekstualizuje roman Zahera Mazoha. On ga koristi kao građu za komponovanje višeslojne savremene prozorišne priče koja preispituje temu mazohizma, odnose dominacije i pokoravanja, pozicije i igre moći na više nivoa i planova. Tema osvete Venere, zbog civilizacijski kroćenih, ukalupljivanih, sputavanih moći žene, tutnji kroz dramski tekst. Pozornica postaje mesto borbe glumice u reditelja, mesto njihovog uzajamnog propitivanja baš kao i likova iz Mazohovog romana, kulturoloških obrazaca, uloga i pozicija žene i muškarca unutar njih. Pozornica je mesto u kojem rodne uloge gube svoj društveni oslonac i postaju ambivalentne i zamenjive. Mesto u kojem su razne energije, strasti, stavovi, predrasude, upliću u stvaralački proces. Mitsko mesto u kojem se mešaju fantazija i realnost, sudaraju svetovi najdublje intime, svesnog i nesvesnog, ispituje ljudska priroda, nagoni. To je mesto zanosa i otkrića onoga o čemu ćutimo ili nismo svesni bili da postoji u nama. Stvaranje u pozorištu je bodrijarovsko zavođenje.

Foto arhiva Teatar Vuk
Foto arhiva Teatar Vuk

Na najdubljem nivou drama slavi kreativni princip žene, oličen u mitskoj Veneri-Afroditi, koja ima mnoga lica. Intrigantan je u kontekstu pokreta "Me Too". Vraća nas na suštinska pitanja i inteligentno ismeva pseudokanone kojima se, u ime slobode, manipuliše slobodom i žene i muškarca.

Roman "Venera u krznu" Zahera Mazoha bio je inspiracija Francu Kafki za priču "Preobražaj", legendarnoj grupi Velvet anderground i Lu Ridu za pesmu "Venus in furs" (1967).

Foto arhiva Teatar Vuk
Foto arhiva Teatar Vuk

Reditelj Hesus Franko (1969) zatim Viktor Nuvenhas i Martje Sejfer (1994) snimili su filmove "Venera u krznu". Roman je bio inspiracija mnogim slikarima. Sa Zaherom Mazohom i njegovom "Venerom u krznu", objavljenom 1870. godine, mazohizam kao tema umetničkog dela je na poetičan i književno složen način, ušao u književnost.

Prevod drame s engleskog: Elio Rigonat
Kostim: Mina Miladinović
Dramaturgija i prostor: Tatjana Mandić Rigonat
Muzika: Elio Rigonat
Scenski pokret: Igor Koruga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu