Objavljeni programi pozorišta za mart

Gotovo sva beogradska pozorišta - JDP, BDP, Atelje 212, Bitef teatar, Boško Buha, Narodno pozorište, Zvezdara teatar, Madlenianum, tokom marta će imati premijere novih predstava, uprkos pandemiji koronavirusa, saznaje Tanjug.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prva u nizu biće neobična predstava "Seks-umetnost-komunizam" reditelja Bojana Đorđeva, koji potpisuje i tekst komada uz Tamaru Antonijević i Tanju Šljivar, a izaći će pred beogradsku publiku 3. marta na sceni Bitef teatra.

Pozorišni projekat bavi se nasleđem 20. veka iz perspektive tri revolucije koje su ga obeležile i promenile čovečanstvo - umetnička avangarda, komunistička i seksualna revolucija.

Te teme artikulišu figure troje stvaralaca - umetnika: Margaret Diras, Oskar Davičo i Pjer Paolo Pazolini, a uloge tumače - Vladislava Đorđević, Slaven Došlo, Miloš Timotijević, Tamara Pjević i Đorđe Galić.

Datum 6. mart rezervisan je za novu predstavu u Beogradskom dramskom pozorištu, komad neobičnog naziva - "Dan kada ja više nije bilo ja" nemačkog autora Rolanda Šimelpfeniga, u koreografiji Dejana Kolarova i režiji Tare Manić.

Glumačka ekipa je sledeća: Nataša Marković, Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić i Slađana Vlajović.

Komad je izveden premijerno u berlinskom Dojčes teatru 2018. godine, i pripoveda o običnoj porodici kojoj se dešava nešto neobično - pojavljuju se dvojnici roditelja.

U ovom bajkovitom, nadrealističnom komadu ispituje se šta danas podrazumevaju brak, porodica i identitet.

U BDP-u takođe će 20. marta biti premijera dela "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića, koji je uradio i dramatizaciju svog istoimenog romana zajedno s nagrađivanim rediteljem iz Hrvatske Ivicom Buljanom.

Na mikro planu drama sadrži raspad jedne porodice, dok je makro plan zapravo šira slika raspada jedne zemlje, koju će predstaviti glumci: Aleksandar Jovanović, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša.

Reditelj Buljan dobitnik je najznačajnijih priznanja u regionu, Sterijine i Gaveline nagrade, a sam pisac Tabašević osvojio je NIN-ovu nagradu za roman "Zabluda svetog Sebastijana" (2018), a bio mu je zapažen i roma "Pa kao" (2016. u najužem izboru za NIN-ovu nagradu).

BDP je predstavio unapred repertoar za tri meseca, i tako se može videti da su u aprilu planirane tri premijere: "Cement Beograd" (10.04.) Hajnera Milera u režiji Sebastijana Horvata iz Hrvatske, "Baal" (15.04.) Bertolta Brehta, reditelja iz Slovenije Dijega de Brea, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozu, kao i "Divlje meso" (24.04.) Gorana Stefanovskog u režiji Jagoša Markovića.

JDP u martu planira tri premijere, od kojih je prva "Kaspar" Petera Handkea u režiji Miloša Lolića, prvobitno planirana za kraj februara, i odložena za 10. mart na sceni "Ljuba Tadić".

U drami kontraverznog austrijskog nobelovca igraju Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Petar Benčina i Miloš Samolov.

U vreme kada je objavljen 1967. godine, "Kaspar" je izazvao skoro revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište, dok se danas smatra jednim od najznačajnijih nemačkih klasičnih komada.

Sledi takođe na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" građanska drama "Pučina" Branislava Nušića u režiji Egona Savina, koju će premijeru imati 21. marta.

Tešku porodičnu tragičnu priču van tokova komediografskog opusa Nušića dočaraće glavni trio glumaca - Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović i Ljubomir Bandović, a uz njih su: Vesna Stanković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Bojan Lazarov, Cvijeta Mesić, Ljiljana Međeši, Marko Baćović i Maja Kolundžija Zoroe.

Premijera predstave "Moj muž" makedonske prozne autorke Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić planirana je za 30. mart na sceni Studio JDP, a u duo drami igraju Sanja Marković i Jovana Belović.

Posle više odlaganja, Zvezdara teatar će konačno imati premijeru nove predstave od početka pandemije, reč je o komediji "Berači snova" Vladimira Đurđevića, reditelja Božidara Đurovića, koja će biti izvedena 11. marta.

Priča berača prati život seoske porodice koja pokušava da se obogati gajeći maline koje su samo milje iza koga se kriju mnogo važnije i komplikovanije životne teme današnjice.

Glumačku podelu "Berača snova" čine Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

Narodno pozorište očekuju dve nove predstave, a prva je već pri kraju - "Iluzije" Pjera Korneja (pamti se kultna predstava "Pozorišne iluzije" u JDP) reditelja Nikole Zavišića, koja će imati premijeru 18. marta na Sceni "Raša Plaović".

U podeli su Ivan Bosiljčić, Sena Đorović, Anastasia Mandić, Miloš Đorđević, Zoran Ćosić, Nikola Vujović i Bogdan Bogdanović.

Kornej je ovaj antologijski komad, pod nazivom "Komična iluzija", napisao 1636. godine.

Nacionalni teatar već tri puta odlaže premijeru predstave "Orlando" prema romanu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, koja je izvedena za Umetnički savet Narodnog pozorišta.

Stekli su se uslovi za premijeru koja je najavljena za 1. i 2. april, a glumačka podela je sledeća: Iva Milanović, Dragan Sekulić, Kalina Kovačević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Vanja Ejdus, Sena Đorović, Aleksandra Nikolić, Pavle Jerinić i Zoran Ćosić.

Dečje pozorište "Boško Buha" nakon jesenje premijere "Snežane i sedam patuljaka" Ljubivoja Ršumovića, u tri dana će imati premijeru adaptacije čuvene knjige "Hajdi" Johane Špiri. za decu i odrasle - 20, 21. i 22. marta.

U rediteljskoj postavci Đurđe Tešić, ovo delo se prvi put izvodi u Srbiji, i malenu Hajdi igra Mia Jovanović, dok je ostala ekipa iz ansambla "Buhe": Katarina Gojković, Branislav Platiša, Jelena Trkulja, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić i Milica Sužnjević.

Najvredniji teatar u doba pandemije svakako je bio Atelje 212 sa pet novih premijera tokom 2020. godine ("Dabogda te majka rodila", "Ruska smrt", "Jedan Pikaso", "Posle svitanja", "Lonely planet"), a 27. marta izlazi s novim projektom, i prvim u 2021: "Sin" Florijana Zelera, savremenog francuskog književnika i dramskog pisca, u režiji Ane Tomović.

Prvi deo ove trilogije je komad „Otac", po kojem je snimljen film sa Entonijem Hopkinsom i Olivijom Kolman u glavnim ulogama, a drugi - „Majka" imao je svoju premijeru u teatru u Njujorku sa Isabel Iper u glavnoj ulozi.

"Sin" je fokusiran na adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja, kroz pažljivo istraživanje osećanja junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose. U predstavi igraju Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević i Branislav Zeremski.

Atelje 212 uveliko ima probe za novu dramu "64" Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović.

Poslednja premijera u martu je na sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, 28. marta - plesna muzička predstava "Grand hotel", inspirisana istoimenim američkim filmom iz 1932. godine s Gretom Garbo, u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu