Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu: "Kaligula" proglašena za najbolju predstavu

Povodom Dana Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. novembra, Upravni odbor je dodelio godišnje nagrade i priznanja najzaslužnijim članovima koji su se istakli u radu tokom 152. sezone 2019/2020, a svečana dodela je odložena zbog situacije s pandemijom, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

16:34

Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu:
Foto: depositphotos/borisb17

Glumac Igor Ðorđević osvojio je nagradu "Raša Plaović" za naslovnu ulogu u predstavi "Kaligula", i još mu je pripala nagrada u kategoriji za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja za istu predstavu, prema drami Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić.

U toj istoj kategoriji za individualna umetnička ostvarenja, nagradu je dobila Ljiljana Blagojević-Kovačević, prvakinja Drame, za naslovnu ulogu u predstavi Maksima Gorkog "Vasa Železnova i drugi" u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena.

Za isti komad nagradu je osvojio i Nebojša Kundačina za ulogu Prohora Borisova Harapova.

Slobodan Beštić, prvak Drame, istu nagradu je dobio za monodramu "Noćni pisac" po tekstu i u režiji Jana Fabra.

U istoj kategoriji, ali za Operu, nagrade idu u ruke Jasmini Trumbetaš Petrović, direktorki i prvakinji Opere, za naslovnu ulogu u operi "Manon Lesko" Ðakoma Pučinija, kao i prvaku Janku Sinadinoviću za ulogu De Grijea u istoj operi.

"Kaligula" je proglašena i za najbolju predstavu u okviru repertoara NP u protekloj sezoni, uz sledeće obrazloženje:

"Predstava 'Kaligula' odlikuje se pre svega rediteljskim i glumačkim istraživanjem i pokušajem da se dosegne novi žanrovski ugao gledanja. Skladna igra glumaca, kao i njihovo potpuno predavanje drugačijim i novim postupcima, izdvojilo je ovu predstavu od ostalih premijera koje su nastale u navedenom periodu".

Žiri za dodelu nagrade "Raša Plaović" radio je u sastavu - predsednik Raško Jovanović, teatrolog, Rada Ðuričin, Radmila Živković, Vladan Gajović, glumci, i reditelj Filip Grinvald.

Nagrada koja nosi ime velikog glumca, a po kome je nazvana i mala scena u NP, afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u prošloj pozorišnoj sezoni 2019/2020.

Nagrada Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos pripada Jadranki Jovanović, prvakinji Opere, i Mileti Panteliću, šefu Službe za bezbednost, vanredne situacije i zaštitu od požara.

Plaketu NP povodom značajnih aktivnosti u životu i radu pozorišta dobija Petar Božović, izuzetan pozorišni, filmski i televizijski glumac, ličnost velikog integriteta, izuzetno nadahnuto i posebno glumačko, lično ja, izuzetni umetnik, velika podrška Narodnom pozorištu, jedinstveni posvećenik umetnosti, istini i pravdi, kaže se u saopštenju.

Takođe istu nagradu dobija i Nacionalna platforma "Srbija stvara" za izuzetan podsticaj, inovacije, kreativnosti i razvoj kreativnih industija.

Zaslužni radnici koji su stekli uslove ispraćeni su u penziju, podeljene su jubilarne nagrade, pohvale i pečati za izuzetno zalaganje saradnicima.

Pregled rada Narodnog pozorišta u periodu od 22. novembra 2019. do 22. novembra 2020. godine pod nazivom "Narodno pozorište gala" biće emitovan u nedelju u živom prenosu, sa početkom u 12 časova preko Jutjub kanala Narodnog pozorišta.

Onda će biti okačeno kao snimak na sajtu i društvenim mrežama pozorišta.

Termin svečane proslave biće naknadno objavljen kad se za to steknu svi neophodni epidemiološki uslovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: