"Svet bez pozorišta bi bio okrutan i negostoljubiv"

Malo pozorište "Duško Radović" obeležilo je 71. godišnjicu postojanja 23. oktobra predstavom "Dečak sa koferom", po tekstu Majka Kenija u režiji Damjana Kecojevića i dodelom godišnjih nagrada, a direktor tog teatra Aleksandar Nikolić kaže da bi svet bez pozorišta bio hladan, okrutan, negostoljubiv i pun mržnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U prethodnih godinu dana Malo pozorište "Duško Radović" izvelo je četiri premijere: "Srce u junaka Kraljevića Marka", u režiji Juga Radivojevića, "Pepeljugu" u režiji Stevana Bodrože, "Gulivera" u režiji Isidore Goncić i "Dečaka sa koferom" u režiji Damjana Kecojevića.

Nikolić napominje da su deca i mladi ljudi publika pozorišta koje vodi i da je apsolutno nezamisliva situacija da ti tinejdžeri ostanu bez pozorišnog sadržaja u doba suzbijanja pandemije virusa kovid 19.

"Svet bez pozorišta bi bio hladan, okrutan, negostoljubiv,...pun mržnje. Umetnost služi ljudima da postanu plemenitija bića. U okrutnim uslovima suzbijanja pandemije, svakako svi koji doprinose nastajanju predstava ne smeju da se povlače. Naša je obaveza da budemo razumni, spremni, posvećeni...Da se iz ovih okolnosti izvučemo...Preživela je ljudska vrsta pandemiju kolere, kuge...Sve prođe, a treba misliti o svemi što će doći nakon pandemije", kaže Nikolić.

Za njega nema dileme da ansamblu pozorišta "Duško Radović" odlično stoji misija nastajanja angažovanih predstava za decu i mlade.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Naši glumci suvereno na sceni nose takvu vrstu promišljanja. Svaka naša predstava mora da ima jasnu, duboku poruku... Kako se mi danas bavimo našom decom i kakav uticaj imamo na njihovo odrastanje, tako će nama i njima biti budućnost. Svi reditelji koji rade u našem pozorištu moraju da budu svesni te misije", kazao je Nikolić.

Navodi da se "Radović" od njegovog dolaska u to pozorište u predstavama bavi razumevanjem migrantske krize iz posebnih uglova, vršnjačkim nasiljem, savremenom civilizacijom, terorom lepote...

Kako kaže, važno je osmisliti u predstavama okolnosti u kojima uprkos različitim krizama i problemima dobro trijumfuje.

"Važno je da imamo nadu makar i na pozorišnoj sceni. Gledao sam mnoge predstave koje samo obeshrabruju zajednicu kojoj pripadamo. Moramo svi zajedno da vidimo neku nadu i da znao šta poručujemo zajednici, naročito i pozorištu kakvo je 'Radović'", poručuje Nikolić.

Predstave u "Radoviću" imaju poseban vizuelni identitet, jer diektno utiču na maštu decu. Nikolić naglašava da ukus dece nikako ne sme da se potcenjuje.

"Naša je obaveza da deci otvorimo sva vrata za maštanje, naročito u svetu gde vizuelno dominira preko sve većeg broja ekrana koji nas okružuju. Otključali smo deci u našim predstavama neverovatne svetove kao što španski bvarok u "Pepeljugi" ili daleki istog u "Guliveru"...To su stvari koje se pamte. Vizuelni okvir u našem pozorištu od kostima i scenografije, pa sve do plakata i programa je detaljno promišljen na radost naše publike", rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu