Na pozorišnu scenu mogu samo oni bez simptoma

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, kazao je Tanjugu da je pre nekoliko dana održao sastanak s direktorima beogradskih pozorišta na kome je ponovio stav da se u slučaju bilo kakve sumnje na kovid 19, sve da su u pitanju simptomi prehlade ili povišena temperatura, a protagonisti predstave imaju negativan nalaz, predstava ne igra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages, Leon Neal / Staff
Foto: GettyImages, Leon Neal / Staff

On napominje da je ta praksa sprovedena prošlog vikenda kada je sugerisao Zvezdara teatru da otkaže put na festival u Vranju, jer je jedan od kolega, iako negativan na kovid 19, imao simptome, koji mogu da ostale kolege opravdano zabrinu.

"Neka pozorišta čiji je osnivač Grad Beograd su iz preventivnih razloga već otkazala određene predstave, a neka iz konkretnih gde ima potvrđenih slučajava. Do eventualnih novih instrukcija Republičkog kriznog štaba u pogledu funkcionisanja rada ustanova kulture, koje ćemo detaljno sprovesti, preporuka je da se igra samo ono što može i kada može", kazao je Karl.

Dodao je da je za sva beogradska pozorišta zahvaljujući Kabinetu premijerke omogućeno redovno testiranje na kovid 19 i na scenu i oko scene izlaze samo koleginice i kolege koji imaju negativne nalaze.

"Važno je napomenuti da do sada ni u jednom pozorištu niti u bioskopu nije bilo zaražavanja publike. Sve mere koje su još ranije ustanovljene se izričito poštuju", kazao je Karl.

Prema njegovim rečima, otkazivanje otvaranja Bemusa 1. novembra je bila jedna od mogućnosti na koju su organizatori računali.

"Marta Argerič ima 79 godina i spada u rizičnu grupu. Velike brojke u Evropi i pojedinim zemljama znatno otežavaju i putovanja. Odluka je da ne bude klasičnog otvaranja niti zamenskog koncerta, i blizu smo stava da 52. Bemus u postojećim merama, u suženom izdanju, eventualno održi one koncerte koji mogu da se organizuju u najavljenim datumima. Svi nastupi koji budu otkazani usled redukovanih putovanja ili izmena mera u pojedinim zemljama, budu održani na proleće sledeće godine pod etiketom 52. Bemus predstavlja", kazao je Karl.

Dodao je da će Odbor Bemusa i Cebef pratiti razvoj situacije i redovno obaveštavati svoju publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu