Oktobarske premijere u beogradskim pozorištima

Nakon sedam meseci zatišja usled pandemije, pozorišta u Srbiji su podigla zavesu i otvorila širom vrata za svoju publiku, i tokom oktobra u prestonici premijere će imati Pozorište na Terazijama, Teatar Vuk, Atelje 212, Boško Buha i Beogradsko dramsko pozorište (BDP).

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2020.

14:22

Oktobarske premijere u beogradskim pozorištima
Foto: depositphotos/carlosphotos

Ustanova kulture Vuk Karadžić, odnosno Tetar Vuk, u sredu 7. oktobra predstavlja nov projekat "Tica", prema poznatom romanu Vilijama Vortona i pozorišnom komadu "Birdy" Naomi Volas, u režiji Miška Milojevića.

Bio je i film Alana Parkera zasnovan na ovom delu, u kome su igrali Nikolas Kejdž i Metju Modin, a sada je u ansamblu ekipa mladih glumačkih nada - Vukašin Jovanović, Stojša Oljačić, Nemanja Stamatović, Aleksandar Kecman, Dragan Sekulić i Željko Maksimović.

Sledeći na redu je BDP, čiji je tim na Crvenom krstu veoma vredan, jer će imati tri premijere u istom mesecu.

Prvi na repertoaru 8. oktobra je takođe naslov prema filmu - “Ružni, prljavi, zli” Etore Skole, u režiji Lenke Udovički, u kome glavnu ulogu igra gost iz Hrvatske, nagrađivani glumac Ozren Gabarić (impresivnu rolu je ostvario u predstavi “Hinkeman” odnedavno pokojnog Igora Vuka Torbice).

Adaptaciju filmskog scenarija je uradio Slobodan Obradović, a osim Gabarića, igra velika ekipa glumaca: Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Milan Zarić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Iva Ilinčić, Nina Janković/Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Slađana Vlajović, Milena Jančurić, Marko Gvero.

BDP već 17. oktobra izlazi sa premijerom “Nije to to - Studije Fausta” u režiji čuvenog slovenačkog reditelja Tomija Janežiča, prema tekstu Simone Semenič.

Koprodukcija je realizovana sa više pozorišta i festivala - BDP, SARTR iz Sarajeva, Zetski dom sa Cetinja, Međunarodni teatarski festival MEŠ.

Glumačka ekipa je sastavljena iz ansambla beogradskih i sarajevskih umetnika - Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić, Dunja Stojanović, Jelena Laban i Karmen Bardak.

Treća premijera iz produkcije BDP-a zakazana je za 22. oktobar, kada publiku Beograda očekuje adaptacija poznatog romana i značajnog filma - “Čitač” prema delu Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića.

Glavne uloge tumače Mirjana Karanović i Marko Grabež, a uz njih su Slobodan Boda Ninković, Milica Zarić, Ivan Tomić, dok su na filmu uloge ostvarili Kejt Vinslet, Ralf Fajns, Bruno Ganc.

Sve navedene predstave su bile spremne malo pre izbijanja pandemije da budu izvedene, a tako je i sa mjuziklom “Sa druge strane jastuka” na hit-pesme Momčila Bajagića Bajage, u režiji Juga Radivojevića, u Pozorištu na Terazijama.

Svečana premijera ovog komada Stevana Koprivice je u petak, 9. oktobra, a bila je u planu još u aprilu ove godine, i glavne role su poverene Mileni Živanović i Slavenu Došlu, dok uz njih igraju - Žarko Stepanov, Elizabeta Ðorevska, Vladan Savić.

Atelje 212 je već imalo dve premijere do sada tokom septembra - “Dabogda te majka rodila” Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić Rigonat i “Ruska smrt” u režiji Ade Lazić, dok sledeća izlazi u nedelju 11. oktobra i nosi naslov “Pred svitanje”.

Tekst Filipa Grujića pobednik je na anonimnom konkursu za najbolju originalnu dramu Sterijinog pozorja, režija je u rukama Anđelke Nikolić, dok igraju - Uroš Jakovljević, Dejan Dedić, Jovana Gavrilović, Ana Mandić i Draga Ćirić Živanović.

Nakon toga, u istom pozorištu publiku očekuje “Jedan Pikaso” 25. oktobra, duodrama o velikom slikaru, prema komadu Džefrija Hačera, u režiji Erola Kadića.

Radnja drame smeštena je u okupirani Pariz 1941. godine, a jedine dve uloge tumače Tihomir Stanić i Sofija Juričan.

Teatar za decu “Boško Buha” imaće premijeru 13. oktobra na svoj Dan pozorišta - “Snežana i sedam patuljaka”, u režiji Snežane Trišić, u čijem je glumačkom timu redovan ansambl ovog pozorišta - Andrijana Oliverić, Miloš Vlalukin, Nenad Nenadović, i drugi.

Jugoslovensko dramsko pozorište neće imati u oktobru novu predstavu, ali se trenutno spremaju dve, koje će izaći najranije u novembru.

Prva je nova verzija poznate drame “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović, u režiji i scenografiji Ivana Alača, a druga je tragična građanska drama “Pučina” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina sa jakom glumačkom podelom (Nenad Jezdić, Ljubomir Bandović, Sloboda Mićalović, Vesna Stanković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Bojan Lazarov, Cvijeta Mesić).

BDP priprema dosta toga do kraja godine, jedan od projekata je i “Tiho teče Misisipi”, dramatizacija prvog romana pisca Vladimira Tabaševića (dobitnika NIN-ove nagrade), u režiji Ivice Buljana, sa ekipom ovog pozorišta - Aleksandra Anja Alač, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milan Zarić.

U Zvezdara teatru su uveliko nastavljene probe nakon pandemije za novu komediju “Berači snova” prema tekstu Vladimira Ðurđevića, u režiji Božidara Ðurovića, u kojoj igraju - Nenad Hadži Maričić, Biljana Ðurović, Joakim Tasić.

Narodno pozorište u Beogradu za novembar sprema dramu “Orlando” prema delu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Ðorđeva, u kojoj će se na pozornici naći - Marija Vicković, Dušanka Stojanović Glid, Sena Ðorović, Vanja Ejdus, Suzana Lukić, Nikola Vujović, Pavle Jerinić, Miloš Ðorđević, Zoran Ćosić i Dragan Sekulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: