"Ovo je rizik koji ne želimo": Evropske dramske nagrade odložene za 2021. u Štutgartu

Ceremonija dodele evropskih dramskih nagrada u Štutgartu biće odložena za drugu polovinu pozorišne sezone 2020/21. u teatru Šaušil Štutgart, saopštilo je to pozorište.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.10.2020.

08:28

Foto: Gettyimages/ Gabriel Kuchta

Uprava teatra je ovu odluku donela zajedno sa svojim partnerima i dobitnicima priznanja s obzirom na trenutni razvoj pandemije kovid 19, i planiranu dodelu nagrada u septembru pomerila za još uvek neizvestan datum.

Pozorište u Štutgartu ipak je tokom proteklog meseca otvorilo svoju novu sezonu premijerom predstave reditelja Toma Mela Dije Lage na sceni Kamerteatra, a takođe je imalo saradnju sa dve trupe - za "Ljubav" sa "Theatre tri-buhne Stuttgart" i "Bomba u srcu" sa "Studio Theatre Stuttgart".

Upravnik i umetnički direktor teatra Burkard C. Kosminski izjavio je da im je ovo otkazivanje dodele evropskih nagrada za najbolje drame veoma teško palo.

"Pažljivo smo odmerili mogućnosti, ali na kraju je na žalost drastičan porast broja slučajeva u Francuskoj, i posebno u Parizu, bio presudni faktor u ovoj odluci", objasnio je Kosminski.

Ovogodišnji dobitnik Evropske dramske nagrade Vajdi Muavad takođe je direktor nacionalnog "Theatre de la Colline" u Parizu.

Da bi priredio gostovanje svoje predstave "Seuls" u Štutgartu ili bilo gde u Evropi, veći tim tehničara i produkcijskog osoblja morao bi da putuje iz Pariza, što je veoma nezgodno za ceo svet u ovako opasnom dobu korona virusa.

Pored toga, mnogi članovi žirija i odbora, kao i dobitnica Evropske dramske nagrade za novi talenat Jasmin Li Džons dolaze iz drugih evropskih zemalja.

"Određeni rizik bi ostao uprkos obaveznim maskama za lice i strogom pridržavanju socijalnih i higijenskih mera, a ovo je rizik koji ne želimo i koji ne bismo smeli da imamo, jer sigurnost i zdravlje svih uključenih pojedinaca i dalje su naš glavni prioritet", izjavila je Džonsova.

"Mi ćemo naravno održati ceremoniju dodele nagrada i pratećeg programa čim to dozvoli situacija s koronavirusom", zaključila je laureatkinja.

Pored ceremonije dodele nagrada sledeći događaji biće odloženi na kasniji datum u sezoni 2020/21: dve gostujuće predstave "Seula", matine druženje s dva dobitnika nagrada, i panel „Prepisivanje Evrope - evropsko pozorište danas", sa Barbarom Engelhart, kontroverznim hrvatskim rediteljem Oliverom Frljićem i Simonom Stefensom.

Umetnički kolektiv "Citizen.KANE." će takođe odložiti svoju audio-šetnju "Žeđ", planiranu za septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: