Večeras predstava ''Gospođica'' onlajn premijerno

U četvrtak 23. aprila u 21 h, JDP TV premijerno emituje predstavu ’’Gospođica’’ Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića. Reprize su u petak 24. i subotu 25. aprila u 21 h i u nedelju 26. aprila u 18 i 21 h.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2020.

10:04

Večeras predstava ''Gospođica'' onlajn premijerno
Foto: Promo

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave ''Gospođica'' odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja.

Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.
Foto: Promo
Predstava ''Gospođica'' nastala je na osnovu dramatizacije Marka Foteza, napisane 1962. godine, u vreme kada je Ivo Andrić bio predsednik Umetničkog saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi koja je premijerno izvedena na Sceni ''Ljuba Tadić" 26. aprila 2013. godine igraju Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo, Dejan Dedić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: