O Janu Fabru u Narodnom muzeju

Nedavno otvorena izložba multimedijalnog belgijskog umetnika Jana Fabra "Praznik malih prijatelja" u Narodnom muzeju povod je za raznovrsne prateće programe, a jedan od njih biće predavanja četvrtkom u 18 časova koja će tokom marta biti posvećena Janu Fabru, najavili su iz Narodnog muzeja.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: KirillM/Depositphotos
Foto: KirillM/Depositphotos

Ciklus predavanja otvara dr Miško Šuvaković, dekan i profesor na Fakultetu za medije i komunikaciju, 5. marta koji će govoriti na temu "Od vizuelne dramaturgije do dizajniranih fantazmatskih malih i velikih prijatelja/neprijatelja".

Biće reči o konceptualnim i čulnim preobražajima dramskog pozorišta u taktički poligon vizuelnih umetnosti.

Dr Šuvaković kaže o Fabru da je neka vrsta proizvođača "spektakla" kao vidljivosti akumuliranog kapitala, moći, intimnosti, relativnih odnosa privatnog i javnog, nežnog i brutalnog bivanja u svetu ljudi i svetu bez ljudi.

Zainteresovane posetioce očekuju različite perspektive naših uglednih predavača poput dr Nikole Krstovića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji će 12. marta održati predavanje pod nazivom "Tarantula u kući - Fabr u muzeju" u okviru kojeg će iz pozicije muzeologije govoriti o Fabrovom poimanju odnosa savremene umetnosti kao interpretativnog alata u muzeju.

Narednog četvrtka, 19. marta posetioce Narodnog muzeja će kroz postavku izložbe "Praznik malih prijatelja" voditi vizuelni umetnik Uroš Ðurić, dok će poslednjeg četvrtka, 26. marta posetioci moći da prisustvuju predavanju dr Ivana Medenice, profesora na Fakultetu dramskih umetnosti i umetničkog direktora Bitefa, pod nazivom "Jan Fabr i Bitef" s osvrtom na početno upoznavanje beogradske kulturne javnosti sa umetnošću Jana Fabra davne 1984. godine izvođenjem predstave "Moć pozorišnih ludosti" i osvajanjem prve nagrade, kao i gostovanjima koja su usledila.

Tokom trajanja izložbe u Narodnom muzeju su organizovane i radionice za najmlađe posetioce, a redovni termini za vođenja kroz izložbu Jana Fabra su utorkom u 12 i subotom u 17 časova.

strana 1 od 3 idi na stranu