Obeležen 73. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta i dodeljene godišnje nagrade

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je danas 73. rođendan uz dodelu tradicionalnih nagrada za radni doprinos, najbolja ostvarenja članova ansambla, kao i najbolju režiju. Nagrada za radni doprinos "Mihajlo Fejzulovski" za doprinos nesmetanom svakodnevnom funkcionisanju dodeljena je pomoćnici direktora Bojani Karajović, poslovnoj sekretarki Dragani Dragićević i majstorima svetla Iliji Kozjaku i Nebojši Krogu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: carlosphotos/depositphotos
Ilustracija/Foto: carlosphotos/depositphotos

Glumački ansambl predstave "Plastelin" koji, između ostalih, čine Ljubomir Bulajić, Aleksandar Jovanović i Jana Milosavljević, dobili su specijalnu nagradu za kolektivnu igru u kojoj su svoje umetničke individue podredili specijalnom konceptu predstave.

Nagradu za najbolja ostvarenja članova ansambla pozorišta i gostujućih umetnika i autora dobili su Pavle Pekić za ulogu Fon Ašenbeka u "Sumraku bogova". Mladom režiseru Patriku Laziću dodeljena je nagrada za diplomsku predstavu "Fine mrtve d(j)evojke", ostvarenoj u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti.

Nagrada "Tatjana Lukjanova"- glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos pozorištu i pozorišnom životu Srbije, otišla je u ruke reditelju Jagošu Markoviću, čija tridesetogodišnja karijera je "značajno uticala na scenski jezik, savremen pristup klasici i eksplozivan, ekspresivan i specifičan glumački izraz".

Vršilac dužnosti direktora Jug Radivojević izjavio je, na svečanosti, da pozorište planira da radi na obnavljanju i proširenju prostora i formiranju još jedne scene, jer "što je prostor lepši, bolje se osećamo i imamo veću inspiraciju". Ove godine najavljene su i premijere desetak predstava, među kojima su "Ružni, prljavi i zli", "Čitač", "Faustus", "Jugojugoslavija", "Uliks".

strana 1 od 4 idi na stranu