Obeležen 73. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta i dodeljene godišnje nagrade

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je danas 73. rođendan uz dodelu tradicionalnih nagrada za radni doprinos, najbolja ostvarenja članova ansambla, kao i najbolju režiju. Nagrada za radni doprinos "Mihajlo Fejzulovski" za doprinos nesmetanom svakodnevnom funkcionisanju dodeljena je pomoćnici direktora Bojani Karajović, poslovnoj sekretarki Dragani Dragićević i majstorima svetla Iliji Kozjaku i Nebojši Krogu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2020.

15:40

Obeležen 73. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta i dodeljene godišnje nagrade
Ilustracija/Foto: carlosphotos/depositphotos

Glumački ansambl predstave "Plastelin" koji, između ostalih, čine Ljubomir Bulajić, Aleksandar Jovanović i Jana Milosavljević, dobili su specijalnu nagradu za kolektivnu igru u kojoj su svoje umetničke individue podredili specijalnom konceptu predstave.

Nagradu za najbolja ostvarenja članova ansambla pozorišta i gostujućih umetnika i autora dobili su Pavle Pekić za ulogu Fon Ašenbeka u "Sumraku bogova". Mladom režiseru Patriku Laziću dodeljena je nagrada za diplomsku predstavu "Fine mrtve d(j)evojke", ostvarenoj u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti.

Nagrada "Tatjana Lukjanova"- glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos pozorištu i pozorišnom životu Srbije, otišla je u ruke reditelju Jagošu Markoviću, čija tridesetogodišnja karijera je "značajno uticala na scenski jezik, savremen pristup klasici i eksplozivan, ekspresivan i specifičan glumački izraz".

Vršilac dužnosti direktora Jug Radivojević izjavio je, na svečanosti, da pozorište planira da radi na obnavljanju i proširenju prostora i formiranju još jedne scene, jer "što je prostor lepši, bolje se osećamo i imamo veću inspiraciju". Ove godine najavljene su i premijere desetak predstava, među kojima su "Ružni, prljavi i zli", "Čitač", "Faustus", "Jugojugoslavija", "Uliks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: