Premijera predstave "Beli bubrezi" 29. novembra u Ateljeu 212

Predstava "Beli bubrezi" premijerno će biti odigrana 29. novembra u Ateljeu 212 u Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

"Beli bubrezi" (u originalu Bijeli bubrezi) je savremeni dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastirano kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

"Beli bubrezi" su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulturni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

Autorka ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drame apsurda, koja je značajna u sagledavanju repertoara Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.
Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozorištu, nakon što je diplomirala s Joneskovim komadom Ćelava Pevačica na sceni Petar Kralj.

Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. "Beli bubrezi" su do sada izvođeni u Teatru &TD, u Zagrebu; Turmi, na Međunarodnom festivalu dramaturgije u Buenos Ajresu, u Argentini, kao i na Trećem programu hrvatskog radija.

U predstavi igraju: Jovana Stojiljković, Katarina Marković, Draga Đukić, Željko Maksimović i Marija Jelić, sopran, operska pevačica.

Autorski tim predstave, uz rediteljku čine: dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Mina Miladinović, scenograf Milan Miladinović, koreograf Igor Koruga.
Organizatorka predstave je Jelena Tvrtković. Asistent dramaturga je Đorđe Kosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu