Predstava Lorencačo JDP-a proglašena najboljom na festivalu "Bez prevoda"

Stručni žiri 24. jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda" u Užicu proglasio je sinoć "Lorencačo" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Borisa Liješevića za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2019.

11:30

Predstava Lorencačo JDP-a proglašena najboljom na festivalu
Foto: depositphoto/carlosphotos

Ardalion za najbolju režiju pripao je Paolu Mađeliju za predstavu "Kavkaski krug kredom", koprodukciju NP Sarajevo i Scene MEŠ.

Maja Izetbegović je za ulogu Gruše u predstavi "Kavkaski krug kredom“ dobila Ardalion za najbolju žensku ulogu, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Milan Marić za uloge u predstavi "Lorencačo".

Nagradu Ardalion za najbolju scenografiju dobila je Adisa Vatreš Selimović u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Lejla Hodžić je za "Kavkaski krug kredom“ dobila Ardalion za najbolju kostimografiju, a Ardalion za najbolju sporednu ulogu pripao je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel".

Miodrag Dragićević za uloge u predstavi "Lorencačo" dobio je Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagradu Politike "Avdo Mujčinović".

Žiri je dodelio i Specijalnu nagradu predstavi "Tartif", autorskom projektu Igora Vuka Torbice, koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor, za inovativnu nadogradnju dramske klasike.

Žiri 24. jugoslovenskog pozorišnog festivala zasedao je u sastavu Lenka Udovički, rediteljka i predsednica žirija, Dragana Varagić, glumica, Slobodan Obradović, dramaturg, Janko Ljumović, producent, i Igor Vasiljev, scenograf.

"Mislim da je ovaj festival još jedanput potvrdio svoju relevantnost. Moram da kažem i da je sam slogan festivala 'Ko je junak našeg doba' tako tačno pogođen i problematizuje vreme i otvara pitanje različitih dimenzija stvarnosti u kojima živimo. Sam izbor predstava bio je u tom duhu. Bilo je teško doneti odluku. Falilo nam je još nagrada koje su mogle biti dodeljene, što najbolje govori o kvalitetu ovogodišnjeg festivala", rekla je Lenka Udovički posle saopštenja odluke žirija.

Nagrade najboljima biće dodeljene večeras, a zatim će publika biti u prilici da vidi predstavu u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta u Užicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: