Otvoren 24. jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

U Užicu je sinoć počeo 24. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" na kojem će se za nagrade Ardalion nadmetati sedam najboljih predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine .

Izvor: Tanjug
Podeli
Užice / Foto: Depositphotos / fightbegin
Užice / Foto: Depositphotos / fightbegin

Festival, koji se ove godine održava pod sloganom "Ko je junak našeg doba", svečano je otvorio crnogorski reditelj Branislav Mićunović, koji je podsetio da je ta manifestacija još pre 24 godine pokazala da je moguće živeti na zajedničkom prostoru, uz prožimanje života i kulture.

"Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu je junak našeg doba zato što prevazilazi nevolje regiona i šalje jasne poruke o tome kako je moguće biti hrabar i istrajan i naklonjen zajedništvu", rekao je Mićunović.

I u ovogodišnjoj selekciji Bojana Munjina i Zorana Stamatovića našle su se najbolje predstave regiona.

Festival je otvorila "Nečista krv" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda i u režiji Milana Neškovića.

Pored "Nečiste krvi" na repertoaru će biti i dve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta: "Lorencačo" Alfreda de Misea, a u režiji Borisa Liješevića i "Vrat od stakla" po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Jagoša Markovića.

Autorski projekat Igora Vuka Torbice "Tartif" po motivima originalne Molijerove drame izvode Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor.

Na repertoaru su i dve predstave iz Sarajeva. Kamerni teatar 55 na užičkoj pozornici igra "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, a u režiji Kokana Mladenovića, dok Narodno pozorište Sarajevo izvodi "Kavkaski krug kredom" Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija.

Satirično kazalište "Kerempuh" iz Zagreba gostuje sa predstavom "Blue moon" po tekstu Daira Karakaša i u režiji Borisa Liješevića.

Jugoslovenski pozorišni festival traje do 12. novembra, zatvara se dodelom nagrada Ardalion i predstavom u čast nagrađenih "Kako život" užičkog Narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu