Počinje užički festival „Bez prevoda”

Na 24.jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda", koji večeras otvara „Nečista krv”, publika će videti i predstave Jagoša Markovića, Igora Vuka Torbice, Paola Mađelija, Kokana Mladenovića.

Izvor: Politika
Podeli
Foto: depositphotos/ fightbegin
Foto: depositphotos/ fightbegin

U užičkom Narodnom pozorištu večeras počinje i do 12. ovog meseca traje 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda”. Pod sloganom „Ko je junak našeg doba”, sa ukupno sedam predstava iz Srbije, Hrvatske i BiH čiji se akteri nadmeću za devet festivalskih nagrada „Ardaliona”.

Na otvaranju te regionalne pozorišne smotre je „Nečista krv” Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića. Slede u dve večeri dva komada Jugoslovenskog dramskog: „Lorencačo” reditelja Borisa Liješevića i „Vrat od stakla” Jagoša Markovića. S predstavom „Sjećaš li se Doli Bel” u režiji Kokana Mladenovića nastupa Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, dok novosadsko i somborsko pozorište predstavljaju „Tartif”, autorski projekat Igora Vuka Torbice. Komad „Kavkaski krug kredom” Narodnog pozorišta iz Sarajeva režira Paolo Mađeli, a festival završava „Blu mun” Satiričnog kazališta „Kerempuh” iz Zagreba u režiji Borisa Liješevića.

Primetno je da ovog puta u selekciji nema crnogorske predstave, prvi put za bezmalo četvrt veka trajanja užičkog festivala. Ovde objašnjavaju da je to iz tehničkih razloga. Crna Gora, ipak, neće biti bez predstavnika na 24. festivalu „Bez prevoda” – pozorišnom reditelju Branislavu Mićunoviću, bivšem ambasadoru Crne Gore u Srbiji, ukazana je čast da večeras otvori ovu pozorišnu smotru, dok je producent Janko Ljumović član festivalskog žirija. Pored Ljumovića, u petočlanom žiriju, kojerm predsedava rediteljka Lenka Udovički, su i glumica Dragana Varagić, dramaturg Slobodan Obradović, te hrvatski scenograf Igor Vasiljev.

Publiku će, svakako, privući poznati glumci na ovom festivalu, među kojima su Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić, Irfan Mensur, Dragan Mićanović („Vrat od stakla”), Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić („Nečista krv”), Emir Hadžihafizbegović („Sjećaš li se Doli Bel”), Saša Torlaković („Tartif”), Sloboda Mićalović („Lorencačo”) i drugi.

Ovogodišnji izbor predstava, kako objašnjava festivalski selektor Bojan Munjin, želja je da se tematizuje osećanje današnje civilizacije koja, uz gomilu iluzornih nadanja, površnih atrakcija i lažnih idola traži, ali ne pronalazi svoje prave vrednosti.

Kao i do sada, ovaj 24. JPF finansiraju grad Užice (sa 4,5 miliona dinara) i Ministarstvo za kulturu Srbije (2,5 miliona). A direktor smotre i užičkog Narodnog pozorišta Zoran Stamatović uveren je, kako nam reče, da će festival potvrditi kvalitet sa obe strane scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu