Snežana Savić za B92: "Lenji smo da tragamo za onim što uzbuđuje i nagoni na promene"

Važi za jednu od najlepših i najvećih dama sa ovih prostora, ali i za glumicu koja osamdesetih godina nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Snežana Savić otkrila je u razgovoru za B92 da nikada nije pristajala da u ulogama bude lepotica jer su lepotice, njoj, dosadne.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2019.

12:00

Snežana Savić za B92:
Foto: B92/SÆ

"Po završetku Akademije čak sam startovala sa 'Petrijinim vencem' tumačeći seljanku, poništavajući se potpuno. Meni su lepotice dosadne, želela sam da igram uvek različite uloge, jer mislim da je to esencijalno u glumi, ta transformacija. U našoj sredini su skloni da glumice ubace u određeni tip uloga i ako ste dobro odigrali damu nude vam da uvek igrate damu, a ja sam bila različita od femme fatal do šašave tašte", rekal je za naš portal Snežana Savić.

Kulturna scena u Srbiji odoleva uprkos svim nedaćama oko nas, tvrdi priznata glumica i dodaje da se dosta snima što je dobro, da u pozorištu ima dobrih predstava.

"Doduše, preovlađuju ove koje su gledanije, a to su komedije. Iskrena da budem, to mi malo smeta, jer drama nije zastupljenija, već se na neki način povlađuje ukusu publike u smislu da dobra komedija obezbeđuje veliku gledanost."

Na pitanje zašto je takva situacija u našim pozorištima, Snežana Savić navodi da je to zbog lenjosti duha, "koja je sve više prisutna".

"Lenji smo da tragamo za sadržajima, za onim što uzbuđuje, što prodrma, što nagoni na promene, na razmišljanje. Nekako smo se uspavali u toj letargiji i tako je već dugi niz godina.“
Foto: B92/SÆ
Naša proslavljena glumica mnogo gostuje i radi u pozorištu u Beogradu, ali i u ostalim gradovima Srbije i navodi da takozvana provincija ima sluha za pozorište i predstave.

"Bez obzira što je to, može se reći, elitistička umetnost i zahteva publiku koja ima znanje i predzanje, pozorišta imaju publiku, ali moram da priznam da se ipak radije odazivaju komedijama", objašnjava Savićeva.

Na pitanje koje serije voli da gleda, odgovara da su to serije "Bolji život", "Srećni ljudi" i "Porodično blago", dodavši da one imaju veliku gledanost.

To znači, podvači, da se bave večnim temama koje ne blede.

Gluma za nju je takođe i istraživački posao jer ono što ima u sebi koristi za određene likove, ali i onaj deo koji joj je nepoznat.

"Vi se trudite da prikažete i tu drugu stranu bez srama jer glumcu je zabranjeno da se stidi, da bude sramežljiv. Gluma puno pruža i sam glumac se bavi istraživanjem samoga sebe čitavog života", zaključila je Snežana Savić.

S. Ćulibrk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: