Dušan Kovačević za B92: "Razlika je što sam ja još uvek živ, a Nušić nije"

Izložbom "Preko scene do zvezda" pozorište Zvezdara teatar obeležilo je večeras 35 godina postojanja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

20:55

Dušan Kovačević za B92:
Foto: B92/SÆ

Direktor ove instutucije, dramski pisac i scenarista Dušan Kovačević pozdravio je prisutne u ime svih koji su stvarali pozorište Zvezdara teatar.

Na otvaranju izložbe, Kovačević je podsetio na mnoge velikane koji su svojim radom i zalaganjem doprineli tome da Zvezdara teatar bude danas jedno od najboljih pozorišta.

Uz činjenice o broju odigranih predstava, premijera, ali i gostovanja pozorišta, Kovačević je istakao da bi to značilo da je pozorište 22 godine neprekidno igralo.

Uz brojne glumce koji su igrali u Zvezdara teatru, poput Danila Bate Stojkovića, Mire Stupice, Milene Dravić, Petra Kralja, Bore Todorovića, Nebojše Glogovca, kao i mnogih drugih, Dušan Kovačević je svakako jedan od onih koji je zaslužan za dugovečnost i tradiciju Zvezdara teatra.
Foto: B92/SÆ
U razgovoru za B92, istaknuti dramski pisac Dušan Kovačević kaže da je kultura uvek bila u nekom drugom planu, bar što se tiče države i brige o kulturi.

"Prvo se podmire oni, takozvani bitni resursi, a ono što preostane to ode kulturi. Besparica je osnovna stvar i nedostatak prostora, to je ono što nedostaje u Srbiji", rekao je Kovačević za B92.

Na obeležavanju 35 godina Zvezdara teatra Kovačević navodi da Beogradu nedostaje bar pet teatara te vrste u kojima glumci nisu zaposleni, već rade po projektu.

"Ako imate škole koje proizvode radnike, a nema fabrika, kao što je u glumačkom pozivu, mi smo manje-više svi radnici, pitamo se - gde neko da napravi neku umetnost?", rekao je Kovačević.
Foto: B92/S.Æ.
U 90 odsto slučajeva opredeljenje Zvezdara teatra jesu domaći tekstovi, uz objašnjenje da publika voli da vidi sebe na sceni sa našim problemima, pre nego sudbinu nekog američkog ili britanskog čoveka, kaže Kovačević.

"Više nije vreme velike radoznalosti kao što je bilo šezdesetih godina kada sve što je dolazilo sa zapada je bilo moderno i zanimljivo. Danas imate 30 kanala sa direktnim prenosima iz sveta i ako želite da budete uključeni sa nekim delom sveta, vi to možete svakog trenutka", rekao je Kovačević.

Publika se menjala u meri ukusa dolaska nove generacije, navodi Kovačević, kao što se menjaju i ukusi sa godinama.

"Suština jeste da se umetnost od pamtiveka deli samo na dve kategorije, na dobru i lošu. Dobra umetnost ima publiku, loša uglavnom nema", ističe Kovačević.

Podsetimo, Dušan Kovačević je napisao 21 dramsko delo i 15 filmskih i televizijskih scenarija. Režirao je pozorišne predstave i filmove. Njegove drame izvedene su u preko 150 inostranih pozorišta. Često ga, kao dramskog pisca, porede sa Branislavom Nišićem.

Na naše pitanje u čemu vidi sličnost, a u čemu razliku sa njim, Kovačević kratko odgovara:

"Sličnost vidim u tome što imam godina koliko je on imao, a razlika je što sam ja još uvek živ, a on nije", rekao je Kovačević.

Piše: Sanja Ćulibrk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: