"U vreme kada tehnologija sve preuzima, važno je da očuvamo živi kontakt publike i glumaca"

Leskovac će narednih pet dana biti centar i prestonica srpske kulture jer je u njemu počeo Festival mladih pozorišnih stvaralaca pod nazivom "Metamorfoza", a na daske koje život znače u gradu na Veternici staće Mirjana Karanović, Branislav Trifunović, igraće se predstave Kokana Mladenovića i Juga Radivojevića, a o najboljima će se odlučivati pod "dirigentskom palicom" Ane Sofrenović.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: carlosphotos/depositphotos
Ilustracija/Foto: carlosphotos/depositphotos

Festival, koji je u organizaciji Narodnog pozorišta Leskovac počeo sinoć, trajaće do 6. oktobra, a sa šest predstava će se za tri ravnopravne nagrade nadmetati mladi pozorišni autori ne stariji od 35 godina, a sam koncept festivala je već zainteresovao kako stučnu tako i kulturnu javnost.

"Nije bitno da li je neko ko učestvuje na ovom festival reditelj, scenarista, glumac, kompozitor ili scenograf. Troje najboljih mladih ljudi, onih koji su budućnost srpskog pozorišta, osvojiće jednu od tri ravnopravne nagrade", objašnjava direktor leskovačkog Narodnog pozorišta Dragan Marjanović.

Stručni žiri će ocenjivati u sastavu: dramska umetnica Ana Sofrenović, dramaturg Svetislav Jovanov i novinar teatrolog Olivera Milošević. Četvrtu nagradu dodeliće novinarski žiri u kojem će sedeti Tatjana Nježić, Ljubomir Radanov i Svetlana Panić Conić.

"Jako je važno da u ovim vremenima kada tehnologija sve preuzima da učestvujemo u očuvanju živog kontakta publike i glumaca na sceni. Ono što je ovde prelepo jeste to što pokazujemo, a podržavamo mladu generaciju i da je čitav fokus festival zapravo na njima. Ono što je prelepo jesu zapravo metamorfoze, jer mladost je ta koja se brzo menja", kazala je glumica Ana Sofrenović i svečano otvorila prvi Festival mladih pozorišnih stvaralaca u Leskovcu.

Selektor festivala, dramaturg Željko Hubač, ističe da je ideja o formiranju ovakvog pozorišnog festivala proistekla iz činjenice da šansu za ozbiljniji rad u srpskim pozorištima veoma retko dobijaju mlađi od 30 godina.

"Želeli smo da ovogodišnjom selekcijom ukažemo na sve veću otvorenost Ateljea 212, Hartek fonda (čija se misija širi i na region), te Šabačkog pozorišta za mlade stvaraoce, ali i na Kraljevačko pozorište koje mladim autorimma ukazuje poverenje, kao i na dugogodišnju posvećenost Kokana Mladenovića istraživačkom teatarskom radu s mladima, a koju je, ovog puta, podržao Centar za kulturu Svilajnac", naglašava Hubač.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, izrazio je duboku zahvalnost prisutnima za to što su deo izuzetne manifestacije zahvaljujući kojoj Leskovac zasluženo zauzima važno mesto na kulturno-umetničkoj mapi Srbije.

"Nadam se da će i ovaj festival biti prizor i prozor svim prijateljima Leskovca u razumevanju naše bogate istorije, kulture i tradicije", poručio je Cvetanović. Prvi Festival mladih pozorišnih stvaralaca ove godine se održava bez finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja, već samo uz podršku lokalne samouprave, a za njega je iz gradske kase izdvojeno tri miliona dinara.

strana 1 od 7 idi na stranu