Šerbedžija: "Zadatak umetnika je da stvaraju mostove, povezuju ljude"

Spremni smo jer smo radili smo pošteno, mnogo, naporno, s mnogo detalja i Lenka (Udovički) je zajedno s glumcima uživala u nastajanju ovog izuzetno zahtevnog komada", rekao je Tanjugu proslavljeni glumac Rade Šerbedžija pred večerašnju premijeru pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" u režiji Lenke Udovički na Brionima.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2019.

12:35

Šerbedžija:
Foto: Getty/Jason Merritt / Staff

Večerašnja premijera u mediteranskom ambijentu Briona nastala je u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Šerbedžijinog pozorišta "Ulyssis". Posle jučerašnjeg otkazivanja pretpremijere zbog nevremena koje je zahvatilo Istru s jakim vetrom i obilnim padavinama, večeras će publika imati prilike da vidi komad "Ko se boji Virdžnije Vulf" Edvarda Olbija, u kojem protagonisti započinju mentalnu i iscrpljujuću verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja.

U fantastičnom ambijentu Tvrđave Minor na Malim Brionu, kako Šerbedžija kaže, biće odigrana predstava koja je nastala po njegovoj ideji.

"Lenka je ove godine nameravala da režira svoj autorski komad. To se nije dogodilo, pa sam je molio da stvorimo pozorišni klasik, kakav je 'Ko se boji Virdžinije Vulf'.Tako smo ušli u priliku da radimo baš tu predstavu", poručio je Šerbedžija i dodao da je otvoreni prostor veliki izazov za svakog glumca.

"Dobra predstava nema problem sa razumevanjem kod publike u otvorenom prostoru. Otvoreni prostor pojačava ton koji glumci proizvode. Delikatna tišina ume da bude još tiša u otvorenom prostoru, a glas je mnogo izražajniji kada ga glumci 'pojačaju'. Ako je dobra predstava, sve emocije sa scene upiće publika", kazao je Šerbedžija.

U predstavi "Ko se boji Virdžinije Vulf" igra i srpski glumac Milan Marić. Šerbedžija je istakao da je Marić opravdao očekivanja i kao čovek i kao umetnik.

"On je divan, sjajan, prirodan, odličak karakter. Vredan, talentovan... Znači nam mnogo što će igrati sa nama večeras", kazao je Šerbedžija za Marića.

Slavni glumac kaže da su Brioni veoma inspirativno mesto za stvaranje vrhunske umetnosti i da tu lepotu međusobnog prožimanja ne može da ugrozi nikakva politika ili idelogija.

"Ko je mogao da nam uskrati divnu kombinaciju da ovde, na divnim Brionima, u hrvatskom pozorištu sarađujemo s jednim od najvećih glumaca na našim prostorima, srpskim umetnikom Nebojšom Glogovcem. Niko... Zato je zadatak svih nas koji se bavimo umetnošću stvaranje mostove i građenje nekog zajedničkog života na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Govorimo jako sličnim jezikom i prirodno je da se povezujemo", ukazao je Šerbedžija.

Pored Šerbedžije i Marića, večeras će na Brionima igrati i Katarina Bistrović Sarvaš i Nika Ivančić u alternaciji s Rominom Tonkovićem. Marić će kasnije u predstavi, koja će od jesenas biti na redovnom programu Beogradskog dramskog pozorišta, igrati u alternaciji s Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: