Predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" premijerno 29. jula na Brionima

Koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Pozorišta "Ulyšes", predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi biće čak sedam puta izvedena u okviru bogate sezone "Ulyssesa" koja će na Brionima trajati sve do kraja avgusta, najavili su iz Beogradskog dramskog pozorišta.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/antb
Foto: depositphoto/antb

Na Tvrđavi Minor na Malom Brionu od 20.30 časova biće odigrane pretpremijere 26, 27. i 28. jula, dok će premijera biti izvedena 29. jula 2019. godine u istom terminu.

Reprize su zakazane za 30. i 31. jul, ali i 3. avgust 2019. godine. Pored Radeta Šerbedžije koji se pojavljuje u ulozi Džordža, u predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja ZKM, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Pored Lenke Udovički u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov i kompozitor Najdžel Ozborn.

Zaplet "Ko se boji Virdžinije Vulf" je jednostavan. Tokom neobavezne sedeljke, sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta, podstaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste.

Mračna slika braka akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku, izazvala je oprečne reakcije i publike i kritike.

"Ko se boji Virdžinije Vulf" imaće premijeru i u Beogradu sredinom oktobra, posle čega će predstava biti na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta. Na taj način beogradskoj publici će biti omogućeno da, nakon višedecenijske pauze, uživa u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije, a Beogradsko dramsko pozorište biće jedino pozorište u regionu u kojem će taj vrsni umetnik igrati na stalnom repertoaru.

Aktuelna, 19. sezona Pozorišta Ulyšes na Brionima otvorena je 12. jula koncertom Radeta Šerbedžije, a pored "Ko se boji Virdžinije Vulf" publiku očekuju brojne predstave iz čitavog regiona, koncerti i Dani klavira.

Pozorište Ulysses osnovali su glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić 2001. godine kada ga je slavna britanska glumica Vanesa Redgrejv svečano otvorila dobrotvornim koncertom. Prva predstava bila je Šekspirov "Kralj Lir", u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.

Pozorište

Dve nagrade za Pozorište Boško Buha

Pozorište “Boško Buha” dobilo je dve nagrade na 27. Kotorskom festivalu pozorišta za decu za predstavu “Pitam se, pitam, koliko sam bitan”, Erlenda Lua, u dramatizaciji Milene Depolo i režiji Jane Maričić.

Pozorište ponedeljak 15.07. 16:00 Komentara: 0

"Mnogo buke ni oko čega" stiže u JDP

Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta tokom sezone 2018/2019 bilo je više od 300 programa koje je videlo preko 100.000 gledalaca, ansambl očekuju gostovanja u Tivtu, Moskvi, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, dok rediteljka Iva Milošević uskoro počinje rad na predstavi "Mnogo buke ni oko čega" Viljema Šekspira.

Pozorište sreda 3.07. 12:13 Komentara: 0

Predstavljen repertoar 53. Bitefa

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica najavio je u Skupštini Beograda 12 predstava koje će biti izvedene na Bitefu uz poruku da će ove godine festival dati društvu jednu optimističku poruku kroz odabir slogana koji glasi "Počnimo ljubav ispočetka".

Pozorište sreda 26.06. 16:19 Komentara: 0

Iluzije na kraju sveta

Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ izvela je svoju predstavu „Iluzije“ Ivana Viripaeva u režiji Tatjane Mandić Rigonat u Teatru Kukol, na 4. međunarodnom pozorišnom festivalu „Sahalinska rampa“ u Južno-Sahalinsku, na ostrvu Sahalin u Rusiji.

Pozorište sreda 26.06. 12:12 Komentara: 0
strana 1 od 8 idi na stranu