Dve nagrade za Pozorište Boško Buha

Pozorište “Boško Buha” dobilo je dve nagrade na 27. Kotorskom festivalu pozorišta za decu za predstavu “Pitam se, pitam, koliko sam bitan”, Erlenda Lua, u dramatizaciji Milene Depolo i režiji Jane Maričić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/almoond
Ilustracija / Foto: Depositphotos/almoond

Žiri u sastavu Ana Tasić, Mirko Radonjić i Morana Dolenc, koji je od 1. do 11. jula pogledao je 11 predstava u takmičarskom festivalskom programu je jednoglasno je doneo odluku da Nagrada za izvrsnu izvedbu pripadne Stefanu Bundalu i Aleksandru Milkoviću, za partnerski odnos u predstavi “Pitam se, pitam, koliko sam bitan”.

U obrazloženju stoji da je odnos između oca i sina ključan za dinamiku i emotivnost predstave, što je njen osnovni smisao.

“Igra je zasnovana na delikatnoj izražajnosti koja stvara veoma upečatljiv odnos između ova dva lika, a koji se kroz razvoj radnje funkcionalno menja. Prikaz njihovog zajedničkog puta je i prikaz zajedničkog sazrevanja i menjanja, opipljivog međusobnog uticaja”, ocenio je žiri.

Nagradu za autorski rad žiri je dodelio Mileni Depolo, uz ocenu da njena dramaturgija obezbeđuje čisto, precizno i dinamično vođenje priče, bez viškova ili padova u tempu.

“Na sceni se virtuozno kritički gradi pripovest o potrebi za očuvanjem osobenosti i individualnosti, u društvu koje sistemski neguje neiskrenost, snobizam i nezdravu kompetativnost. Naročito je važna činjenica repertoarskog iskoraka ove produkcije, smelost da se na scenu postavi jedno neuobičajeno delo za mlade, izvan polja očekivanih, poznatih narativa”, navedeno je u obrazloženju.

Pozorište

"Mnogo buke ni oko čega" stiže u JDP

Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta tokom sezone 2018/2019 bilo je više od 300 programa koje je videlo preko 100.000 gledalaca, ansambl očekuju gostovanja u Tivtu, Moskvi, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, dok rediteljka Iva Milošević uskoro počinje rad na predstavi "Mnogo buke ni oko čega" Viljema Šekspira.

Pozorište sreda 3.07. 12:13 Komentara: 0

Predstavljen repertoar 53. Bitefa

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica najavio je u Skupštini Beograda 12 predstava koje će biti izvedene na Bitefu uz poruku da će ove godine festival dati društvu jednu optimističku poruku kroz odabir slogana koji glasi "Počnimo ljubav ispočetka".

Pozorište sreda 26.06. 16:19 Komentara: 0

Iluzije na kraju sveta

Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ izvela je svoju predstavu „Iluzije“ Ivana Viripaeva u režiji Tatjane Mandić Rigonat u Teatru Kukol, na 4. međunarodnom pozorišnom festivalu „Sahalinska rampa“ u Južno-Sahalinsku, na ostrvu Sahalin u Rusiji.

Pozorište sreda 26.06. 12:12 Komentara: 0
strana 1 od 8 idi na stranu