"Mačka na usijanom limenom krovu" premijerno u BDP-u

Komad Tenesija Vilijamsa "Mačka na usijanom limenom krovu" u režiji Nataše Paplavske biće premijerno izveden 14. juna na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas u BDP-u. U glavnim ulogama našli su se Marina Ćosić i Stefan Radonjić.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.06.2019.

17:00

Ilustracija / Foto: Depositphotos/almoond

Ovaj svetski poznat pozorišni komad igran je u BDP-u 1956. godine, kada su se u glavnim ulogama našli Olivera i Rade Marković u režiji Minje Dedića.

U samo predvečerije rata u bivšoj Jugoslaviji komad je na scenu BDP-a postavila Ljiljana Todorović, a u glavnim ulogama su se našli Snežana Bogdanović i Žarko Laušević.

Rediteljka predstave ističe da je raditi tekst Tenesija Vilijamsa velika čast za svakog reditelja i glumca i velika želja od studentskih dana.

Ona je na poziv Beogradskog dramskog pozorista došla da režira "Mačku na usijanom limenom krovu".

"Priču o hipokriziji društva, greškama jedne porodice i njenim krizama, o dvoje mladih ljudi koji ne upražnjavaju ljubav i svim pitanjima koja nas i danas muče postavila sam svedenije nego predstave koje sam do sada radila. Velika je odgovornost pred nama nakon predstave iz pedesetih godina koju je režirao Minja Dedić, a glavne uloge tumačili Olivera i Rade Marković", kaže makedonska rediteljka.

Danica Maksimović kroz ulogu Big mame kaže da je vodila računa da ne padne ispod nivoa sjajnih Tatjane Lukjanove i Ljiljane Krstić koje su nekada tumačile ovu ulogu, a partner na sceni joj je Slobodan Ćustić.

Njih dvoje, uz druge glumce ansambla Milicu Milšu, Mikija Damjanovića, Milana Čučilovića, daju "vetar u leđa" mladim glavnim nosiocima predstave Marini Ćosić i Stefanu Radonjiću

Mlada glumica Ivana Panzalović tumači vrlo interesantno postavljen lik velečasnog preobraženog u časnu sestru.

Pisac Tenesi Vilijams u svojim delima bavio se vrlo tabuiziranim temama kao što su homofobična i rasistička južnjačka kultura, licemerje, alkoholizam i homoseksualnost.

On je obrađivao i teme poput nerazumevanja među generacijama, između roditelja i dece, ali i nerazumevanja supružnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: