"Mačka na usijanom limenom krovu" premijerno u BDP-u

Komad Tenesija Vilijamsa "Mačka na usijanom limenom krovu" u režiji Nataše Paplavske biće premijerno izveden 14. juna na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas u BDP-u. U glavnim ulogama našli su se Marina Ćosić i Stefan Radonjić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/almoond
Ilustracija / Foto: Depositphotos/almoond

Ovaj svetski poznat pozorišni komad igran je u BDP-u 1956. godine, kada su se u glavnim ulogama našli Olivera i Rade Marković u režiji Minje Dedića.

U samo predvečerije rata u bivšoj Jugoslaviji komad je na scenu BDP-a postavila Ljiljana Todorović, a u glavnim ulogama su se našli Snežana Bogdanović i Žarko Laušević.

Rediteljka predstave ističe da je raditi tekst Tenesija Vilijamsa velika čast za svakog reditelja i glumca i velika želja od studentskih dana.

Ona je na poziv Beogradskog dramskog pozorista došla da režira "Mačku na usijanom limenom krovu".

"Priču o hipokriziji društva, greškama jedne porodice i njenim krizama, o dvoje mladih ljudi koji ne upražnjavaju ljubav i svim pitanjima koja nas i danas muče postavila sam svedenije nego predstave koje sam do sada radila. Velika je odgovornost pred nama nakon predstave iz pedesetih godina koju je režirao Minja Dedić, a glavne uloge tumačili Olivera i Rade Marković", kaže makedonska rediteljka.

Danica Maksimović kroz ulogu Big mame kaže da je vodila računa da ne padne ispod nivoa sjajnih Tatjane Lukjanove i Ljiljane Krstić koje su nekada tumačile ovu ulogu, a partner na sceni joj je Slobodan Ćustić.

Njih dvoje, uz druge glumce ansambla Milicu Milšu, Mikija Damjanovića, Milana Čučilovića, daju "vetar u leđa" mladim glavnim nosiocima predstave Marini Ćosić i Stefanu Radonjiću

Mlada glumica Ivana Panzalović tumači vrlo interesantno postavljen lik velečasnog preobraženog u časnu sestru.

Pisac Tenesi Vilijams u svojim delima bavio se vrlo tabuiziranim temama kao što su homofobična i rasistička južnjačka kultura, licemerje, alkoholizam i homoseksualnost.

On je obrađivao i teme poput nerazumevanja među generacijama, između roditelja i dece, ali i nerazumevanja supružnika.

Pozorište

Predstavljen repertoar 53. Bitefa

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica najavio je u Skupštini Beograda 12 predstava koje će biti izvedene na Bitefu uz poruku da će ove godine festival dati društvu jednu optimističku poruku kroz odabir slogana koji glasi "Počnimo ljubav ispočetka".

Pozorište sreda 26.06. 16:19 Komentara: 0

Iluzije na kraju sveta

Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ izvela je svoju predstavu „Iluzije“ Ivana Viripaeva u režiji Tatjane Mandić Rigonat u Teatru Kukol, na 4. međunarodnom pozorišnom festivalu „Sahalinska rampa“ u Južno-Sahalinsku, na ostrvu Sahalin u Rusiji.

Pozorište sreda 26.06. 12:12 Komentara: 0

Belgijske predstave otvaraju i zatvaraju 53. Bitef

U Flamanskom institutu za kulturu Kunstenpunt u Briselu danas je održana centralna međunarodna promocija 53. Bitefa, na kome će učestvovati i dve predstave belgijskih i vodećih evropskih umetnika, reditelja Mila Raua i koreografa plesne kompanije Ultima vez Sepa Bajensa.

Pozorište utorak 11.06. 16:38 Komentara: 0

Premijera "Koštane" 14. juna u Narodnom pozorištu

Opera Petra Konjovića "Koštana", prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 14. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za medije u NP.

Pozorište utorak 11.06. 13:43 Komentara: 0
strana 1 od 10 idi na stranu