Kostjukov: "Labudovo jezero" je baletski praznik

Nova koreografska verzija baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Labudovo jezero", prema Marijusu Petipu i Lavu Ivanovu, a u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, biće premijerno izvedena 2. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavljeno je danas na konferenciji za medije u nacionalnom teatru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Geribody/depositphotos.com
Ilustracija/Foto: Geribody/depositphotos.com

U kostimima i scenografiji proslavljenog italijanskog modnog kreatora, dizajnera i kostimografa Renata Balestre, nastupiće celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.

U glavnim ulogama su Tatjana Tatić, koja igra belog i crnog labuda - Odetu i Odiliju, Igor Pastor kao Princ Zigfrid i Jovica Begojev kao Grof Rotbart. Suštinu ovog antologijskog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Tatjana Tatić je podsetila da je u Narodnom pozorištu već šest godina i da ima nekoliko glavnih uloga iza sebe, i istakla da, međutim, nijedna od njih ne može da se meri sa igranjem u "Labudovom jezeru".

"Muzika Čajkovskog je toliko dramatična i magična da je svaka naša proba zahtevala totalno umetničko predavanje, jer drugačije ovaj balet ne može da se pripremi.

Svakog dana smo nešto novo izvlačili iz sebe", kazala je Tatićeva i dodala da joj Kostjukov dao veliku priliku koju će, nada se, iskoristiti 2. juna na premijeri.

Igor Pastor je naglasio da je veliki tim ljudi radio na pripremanju baleta i da su svi iskazali veliku posvećenost tokom nastajanja "Labudovog jezera".

"U Narodnom pozorištu sam 10 godina i svakako je ovo kruna moje karijere. Naš beogradski ansambl je s velikim motivom ušao u sve ovo i sigurno smo dali sve od sebe da na premijeri sve izgleda baš kako treba. Ima nervoze, treme i želje, ali sam siguran da ćemo s publikom u nedelju podeliti veliku čaroliju", kazao je Pastor.

Konstantin Kostjukov istakao je da je "Labudovo jezero" baletski dijamant.

"To je jedina baletska predstava koju će publika uvek iznova gledati jer ta genijalna muzika i pokret na sceni prosto omamljuju ljude. 'Labudovo jezero' je za balet verovatno isto što su za dramu Nušić ili Ssekspir. Koreografija naše verzije 'Labudovog jezera' zahtevna je, jer balet kao i sve oblasti traži više od protagonista. Pred igračima su bili veliki izazovi i zahtevi, ali se nadam da će publika doživeti baletski praznik i nešto uzvišeno 2. juna na premijeri", kazao je Kostjukov.

strana 1 od 12 idi na stranu