Izložba o glumici Svetlani Bojković na Sterijinom pozorju

U okviru 64. Sterijinog pozorja, u foajeu Scene "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo otvorena je izložba "Svetlana Bojković - Umetnost glume i traganje za istinom", autora Zorana Maksimovića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.05.2019.

09:10

Izložba o glumici Svetlani Bojković na Sterijinom pozorju
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

"Znam Cecu iz prvih redova kad se branilo dostojanstvo umetnosti, kada gotovo srlja na barikade. Ona je istinski branitelj umetnosti kojom se bavi", rekla je sinoć, otvarajući izložbu, slavna glumica Mira Banjac.

Svetlana Bojković je, ističe ona, velika glumica, humanista i sjajan čovek.

"Ceca je osoba koja sa sobom nosi veliku radost i neverovatnu energiju i sramota je pored nje ne biti radostan", rekla je Mira Banjac.

Svetlana Bojković, dobitnica Sterijine nagrade za životno delo, rekla je Tanjugu da je donekle i zbunjena zbog večerašnje izložbe.

"Prilično sam na neki način i zbunjena. Ođednom me napalo mnogo tih fotografija i mnogo podataka, koje ja ne nosim svaki dan sa sobom i u sebi, jer živim u sadašnjem trenutku, a onda ođednom postanem svesna da je to toliko godina, gotovo pola veka, glume. Nekako sam napadnuta svojom prošlošću, ali na pozitivan način", rekla je Bojković.
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
Autor izložbe Zoran Maksimović kaže da je veoma zahvalan što mu je pružena prilika da, zajedno sa timom ljudi, priredi izložbu o Svetlani Bojković, što, kako navodi, nije bilo nimalo lako, imajući u vidu da je trebalo odabrati fotografije koji prate pet decenija umetničkog rada ove glumice.

"Ceca je gospodar uloge i vladar scene. Ova izložba je samo mali trag jedne velike, sjajne karijere, a iza ovih slika stoje biografije, priče koje su tu karijeru obeležile", rekao je autor.

Izložba je posvećena bogatom glumačkom radu Svetlane Bojković u pozorišnom, filmskom, radiodramskom i televizijskom stvaralaštvu, ali i njenom pedagoškom i društvenom angažmanu.

Izložba je zasnovana na bogatoj i raznovrsnoj građi koju čine dokumenta, nagrade i priznanja, audio i video zapisi predstava, televizijskih i radio programa i filmova, plakati, programske knjižice, fotografije, skice kostima, kostimi, nagrade.

Katalog izložbe sadrži autorske i kritičke tekstove, biografiju i tekstove Svetlane Bojković, osvrt na repertoar, izvode iz kritika, selektivnu bibliografiju, rezime na engleskom jeziku i bogatu dokumentacionu i fotografsku ilustraciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: