Otvorena izložba o nastajanju Narodnog pozorišta

Izložba "Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu", autorke Jelice Stevanović, otvorena je sinoć u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: carlosphotos/depositphotos.com
Foto: carlosphotos/depositphotos.com

"U čast velikog jubileja, 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) i ulaska u stalnu zgradu (1869), Muzej Narodnog pozorišta priredio izložbu koja rasvetljava vreme i okolnosti u kojima su trajale borbe za osnivanje našeg nacionalnog teatra, kao i početak njegove redovne delatnosti, te ulazak u pozorišno zdanje na Trgu", kazala je Jelica Stevanović.

Ona je dodala da je građa koja je poslužila za izradu printova koji čine postavku izložbe stara vek ili vek i po.

"Najveći deo građe je iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije...Jedan deo građe je iz Biblioteke grada Beograda, imamo printove spisa iz Arhiva Srbije i Arhiva grada Beograda...Imamo printove dokumenata, fotografija likovnih dela...", navela je Stevanovićeva.

Prema njenin rečima, postavka prikazuje retka svedočanstava o prvoj pojavi teatra na tlu Srbije koja je tek sticala nezavisnost od Otomanskog carstva - o pozorištu Joakima Vujića u prvoj prestonici, Kragujevcu.

"Zajedno sa državnom upravom, pozorišna delatnost se seli u Beograd, pa izložba dalje prati osmomesečni izuzetno značajni rad prvog stalnog, profesionalnog, državnog, narodnog, repertoarskog pozorišta, Teatra na Ðumruku; zatim kratkotrajan ali znamenit rad Teatra 'Kod jelena', višegodišnji povremeni rad Omladinskog pozorišta koje je predstave prikazivalo u zgradi Velike pivare i kratkotrajni rad profesionalne trupe koja je nastupala na istoj sceni. Posetioci imaju prilike da se upoznaju i sa dokumentima koja svedoče o značajnim gostovanjima tek osnovanih stalnih teatara iz Zagreba i Novog Sada, a naročito drugog gostovanja novosadskog ansambla, kada je Knez Mihailo obećao upravniku Jovanu Ðorđeviću, Beograđanima i celom srpskom narodu posebnu pozorišnu zgradu", navodi Jelica Stevanović.

Autorka izložbe dodaje da će postavka predstaviti i prvi umetnički ansambl koji je tokom prve sezone novoosnovanog Narodnog pozorišta prikazivao predstave u privremenoj sali gostionice "Engleska kraljica", te konačno zidanje i početak rada u stalnoj zgradi.

Pozorište

Kostjukov: "Labudovo jezero" je baletski praznik

Nova koreografska verzija baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Labudovo jezero", prema Marijusu Petipu i Lavu Ivanovu, a u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, biće premijerno izvedena 2. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavljeno je danas na konferenciji za medije u nacionalnom teatru.

Pozorište petak 31.05. 14:21 Komentara: 3

Getsimanski vrt premijerno u Ateljeu 212

Dramski komad Getsimanski vrt (Gethsemane), britanskog pisca Dejvida Hera, politička je drama koja se bavi problemima zataškavanja privatnih skandala porodice ministarke unutrašnjih poslova, koja je svojim delovanjem poznata kao predstavnica politike proterivanja migranata iz Velike Britanije.

Pozorište četvrtak 23.05. 14:53 Komentara: 0

Gorici Popović uručena nagrada "Žanka Stokić"

Gorici Popović uručena je danas nagrada "Žanka Stokić" na svečanosti u Narodnom pozorištu. Popović je laureat priznanja koje nosi ime slavne srpske glumice Žanke Stokić, a koje već 17 godina zajednički dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija Večernje novosti i Grad Požarevac.

Pozorište nedelja 19.05. 16:15 Komentara: 3

Atelje 212 i portal B92 poklanjaju karte za predstavu "Petrijin venac"

POŠTOVANI ČITAOCI, KARTE ZA PREDSTAVU SU PODELJENE! DOBITNICI ĆE BITI OBAVEŠTENI PUTEM IMEJLA, A KARTE ĆE IH ČEKATI NA BLAGAJNI ATELJEA 212, PRED POČETAK PREDSTAVE!

Petoro najbržih čitalaca našeg sajta koji nam se jave na imejl lifestyle@b92.net dobiće po dve karte za "Petrijin venac" koja se igra u četvrtak 16. maja na Sceni "Mira Trailović", pozorišta Atelje 212, sa početkom u 20 časova.

Pozorište sreda 15.05. 14:45 Komentara: 0
strana 1 od 12 idi na stranu