Otvorena izložba o nastajanju Narodnog pozorišta

Izložba "Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu", autorke Jelice Stevanović, otvorena je sinoć u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2019.

09:00

Otvorena izložba o nastajanju Narodnog pozorišta
Foto: carlosphotos/depositphotos.com

"U čast velikog jubileja, 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) i ulaska u stalnu zgradu (1869), Muzej Narodnog pozorišta priredio izložbu koja rasvetljava vreme i okolnosti u kojima su trajale borbe za osnivanje našeg nacionalnog teatra, kao i početak njegove redovne delatnosti, te ulazak u pozorišno zdanje na Trgu", kazala je Jelica Stevanović.

Ona je dodala da je građa koja je poslužila za izradu printova koji čine postavku izložbe stara vek ili vek i po.

"Najveći deo građe je iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije...Jedan deo građe je iz Biblioteke grada Beograda, imamo printove spisa iz Arhiva Srbije i Arhiva grada Beograda...Imamo printove dokumenata, fotografija likovnih dela...", navela je Stevanovićeva.

Prema njenin rečima, postavka prikazuje retka svedočanstava o prvoj pojavi teatra na tlu Srbije koja je tek sticala nezavisnost od Otomanskog carstva - o pozorištu Joakima Vujića u prvoj prestonici, Kragujevcu.

"Zajedno sa državnom upravom, pozorišna delatnost se seli u Beograd, pa izložba dalje prati osmomesečni izuzetno značajni rad prvog stalnog, profesionalnog, državnog, narodnog, repertoarskog pozorišta, Teatra na Ðumruku; zatim kratkotrajan ali znamenit rad Teatra 'Kod jelena', višegodišnji povremeni rad Omladinskog pozorišta koje je predstave prikazivalo u zgradi Velike pivare i kratkotrajni rad profesionalne trupe koja je nastupala na istoj sceni. Posetioci imaju prilike da se upoznaju i sa dokumentima koja svedoče o značajnim gostovanjima tek osnovanih stalnih teatara iz Zagreba i Novog Sada, a naročito drugog gostovanja novosadskog ansambla, kada je Knez Mihailo obećao upravniku Jovanu Ðorđeviću, Beograđanima i celom srpskom narodu posebnu pozorišnu zgradu", navodi Jelica Stevanović.

Autorka izložbe dodaje da će postavka predstaviti i prvi umetnički ansambl koji je tokom prve sezone novoosnovanog Narodnog pozorišta prikazivao predstave u privremenoj sali gostionice "Engleska kraljica", te konačno zidanje i početak rada u stalnoj zgradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: