Gorici Popović uručena nagrada "Žanka Stokić"

Gorici Popović uručena je danas nagrada "Žanka Stokić" na svečanosti u Narodnom pozorištu. Popović je laureat priznanja koje nosi ime slavne srpske glumice Žanke Stokić, a koje već 17 godina zajednički dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija Večernje novosti i Grad Požarevac.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/Prakticna zena
Foto: Printscreen YouTube/Prakticna zena

O nagradi je ovog puta odlučivao žiri u kojem su bili glumice Radmila Živković i Nataša Ninković, direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić, pisac Goran Petrović i Milorad Vučelić glavni urednik Novosti.

Gorica Popović je zajedno sa svojim prijateljima, kolegama i poštovaocima koji su bili u publici proslavila vrednu nagradu interpretacijom balade "Moj prijatelj je umro" koju je napisao Arsen Dedić, monologom iz dela Verice Urošević i autorskim songom iz monodrame "Gospođa Milihbrot".

Ona je zahvalila žiriju i svima koji su došli da je podrže u, kako je rekla, izrazito radosnom momentu.

"Zahvaljujem se i publici koja me trpi svih ovih godina", kazala je Popović u šali i naglasila da je teško sa najstarije pozorišne scene u Srbiji reći nešto novo u momentu kada emocije čine svoje.

"Stvarno sam zahvalna i radosna. Zahvaljujući svojim gabaritima neću poleteti. Znam da me i Žanka čuje sada i posebno mi je drago što sam u prilici da prolazim pored mesta u velikom gradištu gde je nekada bila njena kuća pre nego što je srušena", kazala je Popović.

Pomenula je i da je njen deda ujak Aca Cvetkovići, glumac, koji je bio član Narodnog pozorišta, streljan posle oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Tada su Žanki oduzeta građanska prava, a zajedno su igrali za vreme okupacije zbog čega im je suđeno. Mom dedi se ne zna grob, pa je ovo prilika da se setim njega i njegova nesreće", kazala je Popović i potom pozvala sve da pogledaju njen autorski rad "Milosrdni anđeo", nastao za vreme NATO intervencije, a koji u formi songa govori o ljudskoj nemogućnosti da se prepusti dobru, časti, ljubavi.

"A toga bi bilo da se glasovi glumaca, pisaca, slikara... umetnika generalno više slušaju i postanu vrhovni zakon", kazala je Popović.

Ivana Vujić kazala je da je beskrajno ponosna što srpsko glumište ima veličanstvene dive.

"Ovde su danas prisutne Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka - Sabljić, Radmila Živković, Gorica Popović...Zvezde kakvih je malo u Pariskoj operi, a tako puno u srpskom pozorištu", kazala je Vujić.

U ime žirija glumica Radmila Živković je izrazila zadovoljstvo što je njena koleginica sa klase ušla u red laureata nagrade "Žanka Stokić"

"Želim svim našim koleginicama da dobiju tu veličanstvenu nagradu. To priznanje svako nosi u srcu i duši. Takva nagrada je dokaz da niste uzaludno postojali u našoj profesiji. Gorica je u punoj snazi i želim joj da i u narednih pedeset godina bude vrhunaka glumica kao što je to bio slučaj u pola veka njene dosadašnje karijere", kazala je Živković.

O Gorici Popović su govorile njene kolege Svetozar Cvetković, Tamara Dragićević i Jelica Sretenović.

Dragičević je kazala da Gorica Popović već danima slavi ovu nagradu sa svojim kolegama i prijateljima, tako što igra predstavu svako drugo veče i slavi život nakon završetka svake od tih predstava.

"Ona voli umetnost i životinje i ima životnu radost. Zbog toga i pravi sve te divne uloge koje svi obožavamo", kazala je Dragičević.

Svetozar Cvetković je u čast svoje koleginice otpevao pesmu "Smile" ( osmeh) Net King Kola i kazao da je ona velika divna tajna, a Jelica Sretenović da je san svake srpske glumice da dobije nagradu "Žanka Stokić" koja je simbol profesije.

Među okupljenima u Narodnom pozorištu bili su glumica Anica Dobra, reditelj Goran Marković, pevačica i muzički urednik Radio Beograda Bilja Krstić, kompozitor Zoran Simjanović.

Pozorište

Kostjukov: "Labudovo jezero" je baletski praznik

Nova koreografska verzija baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Labudovo jezero", prema Marijusu Petipu i Lavu Ivanovu, a u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, biće premijerno izvedena 2. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavljeno je danas na konferenciji za medije u nacionalnom teatru.

Pozorište petak 31.05. 14:21 Komentara: 3

Getsimanski vrt premijerno u Ateljeu 212

Dramski komad Getsimanski vrt (Gethsemane), britanskog pisca Dejvida Hera, politička je drama koja se bavi problemima zataškavanja privatnih skandala porodice ministarke unutrašnjih poslova, koja je svojim delovanjem poznata kao predstavnica politike proterivanja migranata iz Velike Britanije.

Pozorište četvrtak 23.05. 14:53 Komentara: 0

Atelje 212 i portal B92 poklanjaju karte za predstavu "Petrijin venac"

POŠTOVANI ČITAOCI, KARTE ZA PREDSTAVU SU PODELJENE! DOBITNICI ĆE BITI OBAVEŠTENI PUTEM IMEJLA, A KARTE ĆE IH ČEKATI NA BLAGAJNI ATELJEA 212, PRED POČETAK PREDSTAVE!

Petoro najbržih čitalaca našeg sajta koji nam se jave na imejl lifestyle@b92.net dobiće po dve karte za "Petrijin venac" koja se igra u četvrtak 16. maja na Sceni "Mira Trailović", pozorišta Atelje 212, sa početkom u 20 časova.

Pozorište sreda 15.05. 14:45 Komentara: 0
strana 1 od 12 idi na stranu