Premijera "Nečiste krvi": Jovana Stojiljković kao Sofka FOTO

Dugočekivana premijera predstave "Nečista krv", po motivima istoimenog romana Borisava Stankovića, u adaptaciji Maje Todorović i u režiji Milana Neškovića, održana je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 13.04.2019.

10:44

Premijera

Posle 44 godine Sofka se vratila na scenu nacionalnog teatra u tumačenju izvanredne Jovane Stojiljković, koja je uspela da oživi ženski usud u folklornim kanonima ustrojstva porodice u Stankovićevom delu.

Neškovićeva "Nečista krv" je lišena lokalnog dijalekta i kostima epohe.

Predstava lako komunicira s publikom jer jasno identifikuje teške probleme srpskog društva kao što je nasilje u porodici i sakrivanje tog nasilja od javnosti.

Muškarci su u predstavi sirovi, surovi, bahati, preki... zarobljeni u zadatim ulogama i modelima promišljanja i ličnim frustracijama.
Nebojša Dugalić kao Efendi Mita i Pavle Jerinić kao Tomča uverljivo oblikuju nemoguhnost prekidanja autodestruktivnih i fatalnih životnih izbora i odluka junaka koje timače.

Nenad Jezdić kao gazda Marko demonstrira sopstvenu glumačku dimenziju u kojoj se slio esencijalni dert Stankovićevog romana.
U ravni odlične predstave bili su i Nataša Ninković, Dušanka Stojanović Glid, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Radmila Živković, Tanasije Uzunović, Nikola Vujović i posebno šarmantni dečak Stefan Šalazić.

Muzika Anje Ðorđević i scenografija Vesne Popović dodatno su doprineli celokupnom utisku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: