"Plasiram to na komičan način, a zapravo je reč o tužnoj stvarnosti"

Nela Mihailović, koja je na "Danima komedije" u Jagodini u predstavi "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta u Beogradu tumačila lik Danice Čvorović i za tu ulogu dobila "Statuetu ćuran", kaže da je pozorište za nju bilo i ostalo najveća ljubav.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2019.

15:46

Foto: Screenshot, Youtube

"Pozorište je moja najveća ljubav, jer smo se na Fakultetu dramskih umetnosti, zapravo, školovali za pozorište, a malo smo se sretali s kamerom, filmom i televizijom. To učimo kasnije, usput, krademo zanat u letu. Veoma volim televiziju, ona mi je donela mnogo radosti. Kako je ona najmoćniji medij, popularnost se, zapravo, stiče na televiziji. To glumcima kasnije olakšava da rade u pozorištu", rekla je ona za Novosti.

Dodaje da je čest gost na jagodinskom festivalu, da je prvi put igrala 1994. godine u predstavi "Ukroćena goropad", potom u "Rodoljupcima", a prošle godine u "Sumnjivom licu" u režiji Andraša Urbana, "predstavi koja je pravljena iz jedne potpuno druge perspektive, koja je poseban, urbanovski žanr".

"Jagodinska publika je negovana publika, što je i očekivano, jer ovo je 48. festival. Mislim da je to jedinstvena smotra u Srbiji, a iako ima nekih novih festivala, ovaj je svakako najjači, najeminentniji i važan za pozorište uopšte. On je svetla tačka u pozorišnom životu i u današnjem trenutku u Srbiji", ocenila je dramska umetnica.

Mihailovićeva otkriva da ni sama više ne zna da li postoji "predstava koja je samo komedija, a da to, uz poštovanje svakog, ne bude jeftino". Prema njenom mišljenju, komedija je druga strana medalje na kojoj je i tragedija, te jedno bez drugog više ne funkcioniše. Kako u životu, tako i u pozorištu.

"Činjenica je da mi život preslikavamo u pozorište i da pokušavamo da pravimo predstave u kojima publiku upozoravamo, opominjemo i teramo je na razmišljanje. A to se radi humorom i gorčinom. I jedno i drugo treba svariti, a treba imati snage i za smeh. Zato mislim da je nemoguće pronaći predstavu koja je samo i apsolutno komedija. Da je tako, mislim da bi to bila neka vrsta prevare i laži", dodala je glumica.

Srbi su, kaže, duhovit narod, koji pokušava da preživi braneći se humorom od poprilično teške i tragične stvarnosti u kojoj živimo već predugo. Zato je, smatra, najteže u jednoj predstavi igrati i komediju i dramu.

"Čini mi se da lik Danice Čvorović upravo nosi dramsku težinu, ali sadrži i puno humora. Publika se smeje kada prepozna stvarnost, smeje se Danici koja priča o skupoći i nabraja cene. Plasiram to na komičan način, a zapravo, reč je o tužnoj stvarnosti. E, pa to je, prema mom mišljenju, najbolja komedija. Kada se smejemo teškim stvarima. To je način da ih prevaziđemo i da sutra možemo da ustanemo i izguramo novi dan", zaključuje Nela Mihailović.

Ponosna na klasu

Glumu je Nela Mihailović diplomirala u klasi Vladimira Jevtovića sa Nebojšom Glogovcem, Vojinom Ćetkovićem, Sergejom Trifunovićem, Borisom Pingovićem, Natašom Ninković, Danijelom Ugrenović i Danijelom Kuzmanović.

"Volim da ih sve nabrojim, jer je to jedna divna klasa o kojoj se priča i dan-danas. Ponosna sam na braću i sestre s te klase", iskrena je glumica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: